Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U ponedjeljak se u školske klupe vraća 2 900 učenika, prijevoz ostaje besplatan za sve učenike - Dnevno izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za petak, 12. veljače 2021.

Datum objave: 12. veljače 2021.

Od ponedjeljka, 15. veljače u školske klupe vraća se 2 951 učenika od 1. do 3. razreda srednjih škola. Time se obrazovni sustav na području Međimurske županije vraća u normalnije funkcioniranje, kazala je pročelnica UO za obrazovanje i kulturu MŽ Blaženka Novak, dodavši da su pripremljene epidemiološke mjere koje će se provoditi u školama. Razredi se neće međusobno miješati na dodatnim sadržajima i nastavnim aktivnostima, a posebno će se paziti i na epidemiološke mjere tijekom prijevoza učenika.
Međimurska županija ima jedan od najbolje organiziranih sustava prijevoza za učenike, koji će i dalje biti u potpunosti besplatan. Potvrdio je to danas župan Međimurske županije Matija Posavec ususret povratka učenika u škole, simbolično na novoobnovljenom čakovečkom Autobusnom kolodvoru s kojeg će velik broj učenika u ponedjeljak krenuti na nastavu. „Nakon dugo godina Autobusni kolodvor je revitaliziran te nudi standard u komforu funkcioniranja autobusnog prijevoza na području Međimurske županije u strukturi i infrastrukturi, što nam je važno zbog očuvanja javnog linijskog prometa jer se svakodnevno njime u Međimurju koristi nekoliko tisuća građana.“ Župan Posavec istaknuo je da je Međimurska županije produljila sporazum s autobusnim prijevoznicima te će prijevoz, autobusni i željeznički, u potpunosti ostati besplatan za sve učenike. Iz Policijske uprave Međimurske poručuju da će povodom povratka učenika u škole policija pojačano nadzirati i kontrolirati promet u blizina škola te upozoravaju vozače na oprezniju vožnju.
Posljednja 3 dana zaprimljeno gotovo 10 000 prijava za cijepljenje
Unatoč povoljnijoj epidemiološkoj situaciji na području Međimurske županije, voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ-a MŽ dr.med. Višnja Smilović naglasila je da se i dalje moramo pridržavati svih epidemioloških mjera te biti na oprezu.
Od utorka je u funkciji internetska platforma putem koje građani mogu podnijeti zahtjev za cijepljenjem protiv COVID-19, a ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr.med. Branko Vrčić izvijestio je da su u posljednja 3 dana zaprimili 3 500 prijava putem pozivnog centra te čak 6 000 prijava kroz internetsku platformu. Stigle su nove doze cjepiva te bi se prema planu sljedeći tjedan trebalo započeti s cijepljenjem osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, o čemu će građani biti na vrijeme informirani i pozvani na cijepljenje po punktovima.
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 105 osoba od čega je evidentirano 10 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 9,5% pozitivnih od broja testiranih. U protekla 24 sata oporavilo se 20 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 180. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 39 488 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Obavljenim testiranjima sa Ag brzim testovima evidentiran je 2 pozitivna slučaja, epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID-19 kod jedne osobe, dok je iz drugih županija prijavljena 1 pozitivna osoba s prebivalištem ili boravištem u Međimurskoj županiji.
Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 42 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenata, a otpuštena su 3 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji se nalaze 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 11 507 oboljele COVID-19 osobe, a ukupno se oporavilo 11 093 osoba.
U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec – www.dzck.hr/cijepljenje. Molimo građane da prije predaje zahtjeva putem pozivnog centra za cijepljenje pripreme OIB i zdravstvenu iskaznicu kako bi olakšali proces prijave.
Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi mikrobiologija@zzjz-ck.hr.  
Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content