Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izmjene u proizvodno vezanim potporama i potporama za iznimno osjetljive sektore

Datum objave: 10. veljače 2021.

Ministarstvo poljoprivrede je temeljem analize dosadašnje provedbe programa i provedenog savjetovanja s javnošću predložilo izmjene uvjeta prihvatljivosti za postojeće proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, a koji će se primjenjivati na zahtjeve za 2021. godinu.
Izmjene u proizvodno vezanim potporama:

 1. PVP krave u proizvodnji mlijeka– dosadašnji uvjet prihvatljivosti minimalne isporuke mlijeka od 3.500 litara po grlu  povećava se na 4.310 kilograma po grlu.
 2. PVP za tov junadi– produljuje se uvjet minimalnog obveznog trajanja tova junadi sa dosadašnjih 120 dana na 180 dana za ženska  i 250 dana za muška grla.
 3. PVP za krave dojilje– uvodi se kriterij obvezno evidentiranog teljenja u razdoblju od 18 mjeseci prije krajnjeg roka za zakašnjele zahtjeve.
 4. PVP za ovce i koze– povećava se indeks janjenja/jarenja sa 0,6 na 0,8 janjeta, odnosno jareta.
 5. PVP za povrće– smanjuje se obuhvat prihvatljivih vrsta povrća na tradicionalne povrtne vrste te poljoprivrednik mora ostvariti minimalnu proizvodnju povrća, za svaku prihvatljivu povrtnu vrstu.
 6. PVP za voće– smanjuje se obuhvat prihvatljivih vrsta voća na tradicionalne voćne vrste te poljoprivrednik mora ostvariti minimalnu proizvodnju voća za svaku prihvatljivu voćnu vrstu.
 7. PVP za šećernu repu– uveden je minimalni urod od 50 t/ha. Također, korisnik mora imati policu osiguranja za proizvodnju šećerne repe.
 8. PVP za krmne proteinske usjeve– najmanje 2 uvjetna grla po hektaru primjenjuje se na sve površine pod krmnim proteinskim usjevima.

Izmjene u Programu državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi:

 1. Kod potpore za uzgoj rasplodnih krmača uvedeno je praćenje prometa svinja po krmači te se potpora dodjeljuje za krmače za koje je evidentirano najmanje 15 svinja u prometu po krmači.
 2. Potpora za očuvanje izvornih i zaštićenih vrsta i kultivara poljoprivrednog bilja preimenuje se u potporu za očuvanje domaćih i udomaćenih sorti poljoprivrednog biljate se dodjeljuje za površine na kojima se uzgajaju sorte koje se nalaze na popisu domaćih i udomaćenih sorti Sortne liste RH.
 3. Povećanje jediničnog iznosa potpore za duhan tipa Virginia sa 5,25 na 6,25 kuna/kg.

Više informacija o ovim izmjenama možete vidjeti OVDJE.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content