Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Od 15. veljače nastava u školama za sve učenike, ponovno omogućene posjete u domovima za starije osobe, organizirano brzo testiranje za prelazak slovenske granice

Datum objave: 5. veljače 2021.

Jučer u poslijepodnevnim satima Međimurje je zadesila tragedija u kojoj su uslijed pada motornog zmaja smrtno stradale dvije mlade osobe. Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je ponedjeljak, 8. veljače 2021. godine Danom žalosti zbog tragične nesreće.
Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja u svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti, jedinica lokalne i područne samouprave te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba. Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe, a pravne osobe koje obavljaju radijsku tj. medijsku djelatnost svoje programe trebaju prilagoditi. Župan Posavec je u ime Međimurske županije izrazio najdublju sućut obiteljima poginulih.
Od ponedjeljka, 15. veljače kreće nastava u školi za sve učenike osnovnih i srednjih škola
S obzirom na poboljšanje epidemiološke situacije, nakon obavljenih konzultacija s epidemiološkom službom i ravnateljima škola, odlučeno je da će od ponedjeljka 15. veljače 2021. godine svi razredi osnovnih i srednjih krenuti s nastavom u školi, prema modelu A.
Sve radnje su poduzete kako bi se i preostalih 2700 srednjoškolaca moglo vratiti u školske klupe, a pročelnica UO za obrazovanje i kulturu Blaženka Novak kazala je da će nastava biti organizirana u dvije smjene te je dogovoren redovan linijski prijevoz za učenike u punom opsegu, u skladu s epidemiološkim mjerama. Svi detalji o odvijanju nastave bit će objavljeni na stranicama škola.
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su  154 osobe, od čega je evidentirano 20 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 13% pozitivnih od broja testiranih. U protekla 24 sata oporavilo se 27 osoba, a broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 220. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 38 456 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Obavljenim testiranjima s brzim antigenskim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj, dok su epidemiolozi na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID-19 kod 1 osobe. Na današnji dan 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 119 pozitivnih na 100 000 stanovnika (u odnosu na 132 prošle nedjelje), odnosno 140 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 149 prošle nedjelje). U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 1000 osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 13,1%.
Organizirano brzo testiranje antigenskim testovima za prelazak slovenske granice u Murskom Središću
Zbog najave Vlade Republike Slovenije i obavijesti s graničnog prijelaza o nužnosti negativnog testa na koronavirus prilikom prelaska slovenske granice, župan Posavec izvijestio je da su na području Međimurske županije organizirana izvanredna testiranja. Osim PCR testa, prilikom prelaska granice vrijedit će i brzi antigenski test. Tim povodom bit će organizirano brzo testiranje antigenskim testovima u prostorima hitne medicine u Murskom Središću i u Čakovcu u covid ambulantama na parkiralištu Svetojelenske ceste, gdje se i sada odvija testiranje. Brzo testiranje odvijat će se ovog vikenda, u subotu i nedjelju od 08:30 do 12:00 sati, a cijena testiranja je 100 kuna.
Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo dr.med. Marina Payerl-Pal izvijestila je da je do danas u Međimurju cijepljeno 3205 osoba: „Prema planu, cijepljeni su zdravstveni radnici, korisnici domova za starije i nemoćne osobe te zaposlenici koji brinu o njima. Drugu dozu primilo je 1400 osoba, a iskoristivost cjepiva je i dalje gotovo 100%. S drugom fazom cijepljenja, za kronične bolesnike i osobe starije  od 65 godina, planira se krenuti od 15. veljače.“
Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 44 pacijenta pozitivna na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 2 pacijenta, a otpušten je 1 pacijent. Na invazivnoj respiraciji se nalaze 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba. U Županijskoj bolnici Čakovec nema pozitivnih zdravstvenih djelatnika i djelatnika u samoizolaciji. Shodno povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, ravnatelj ŽBČ-a dr.med. Tomislav Novinščak kazao je da je pokrenut proces blage reaktivacije zdravstvenog sustav. U prvom koraku će se aktivirati odjel ginekologije, neurologije i ortopedije.
Ponovno otvoreni domovi za starije i nemoćne i omogućene posjete
Od 30. siječnja 2021. godine na snazi su nove upute za pružatelje socijalnih usluga smještaja za starije i nemoćne osobe. Najveća novost je što su ponovno dopuštene posjete korisnicima domova, a detalje je pojasnila ravnateljica Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec Štefica Martinez. Svi pokretni korisnici mogu ostvariti svoje posjete isključivo u vanjskim prostorima domova, uz prethodnu najavu i poštivanje epidemioloških mjera. Nepokretni korisnici, također uz najavu, mogu primati posjete u trajanju od 15 minuta, nošenje propisane zaštitne opreme te pridržavanje epidemioloških mjera. Osobama kojima je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom i osobama koje su preboljele virus COVID-19 dopušten je izlazak iz domova.
Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec istaknuo je  da je prema izvješću Seizmološka službe, noćas u 4 sata i 30 minute zabilježen slab potres s epicentrom 7 km južno od Ludbrega. U ovom trenutku utvrđuju se potencijalne štete na području Međimurske županije, no za sada nije zabilježena ni jedna dojava o šteti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content