Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nastavlja se projekt građenja sustava navodnjavanja Belica

Datum objave: 4. veljače 2021.

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je ugovor o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije za sustav navodnjavanja na području Međimurske županije za 2021. godinu, čime se nastavlja projekt sustava navodnjavanja na području općine Belica vrijedan 58 milijuna kuna. Za izradu detaljne projektne dokumentacije uložit će se 468.750,00 kuna, od čega će 80% iznosa osigurati Hrvatske vode, a 20% iznosa Međimurska županija.
Međimurska županija je među prvima prepoznala navodnjavanje kao jedan od načina gospodarskog razvoja, pa je već 2003. godine pokrenula izradu Plana navodnjavanja Međimurske županije. Sustav navodnjavanja Belica protezat će se na području Općine Belica i Grada Čakovca, točnije Belice i Novog Sela Rok, a vodom će opskrbljivati 719 hektara poljoprivrednog zemljišta za više desetaka obiteljskih gospodarstava koja djeluju na području općine.
Izgradnja sustava navodnjavanja Belica provodi se u dvije faze: 1. faza obuhvaća realizaciju tri zdenca sa spojnim i razvodnim cjevovodima za navodnjavanje površine od 337 ha i duljinom razvodnog tlačnog cjevovoda od 9 482 metara, dok 2. faza obuhvaća realizaciju dva zdenca sa spojnim i razvodnim cjevovodima za navodnjavanje površine od 382 ha i duljinom razvodnog tlačnog cjevovoda od 12 067 metara. Zahvat vode planiran je iz podzemnog vodonosnika smještenog na rubnom dijelu naselja Belica. Izdana je lokacijska dozvola za 1. fazu projekta, a u postupku je ishođenje građevinske dozvole.
Navodnjavanje je preduvjet za uspješnu i kvalitetniju budućnost poljoprivredne proizvodnje u Međimurju, posebice na području općine Belica u kojoj se proizvede 40% hrvatskih potreba za krumpirom.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content