Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec predstavio ministru Fuchsu Centar znanja Međimurske županije – spoj gospodarstva i obrazovanja vrijedan 100 milijuna kuna

Datum objave: 2. veljače 2021.

Međimurska županija prepoznala je važnost spoja obrazovanja i gospodarstva te se među prvima okrenula malom i srednjem poduzetništvu temeljenom na najsuvremenijom tehnologiji, poručio je  ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nakon obilaska Centra održivog razvoja i prve znanstveno-istraživačku ustanove na području sjeverozapadne Hrvatske namijenjene provođenju vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti Metalske jezgre.
Na prostoru nekadašnje vojarne u Čakovcu oformljen je Centar znanja te, uz Metalsku jezgru i Centar održivog razvoja, ondje danas djeluju tri zgrade poslovnog inkubatora, Međimursko veleučilište, Međimurska energetska agencija, Turistička zajednica Međimurske županije, Studentski dom i Regionalna razvojna agencija Međimurje iz koje je potekao velik dio razvojnih inicijativa na području Međimurja.
Centar održivog razvoja projekt je Međimurskog veleučilišta u Čakovcu kojem je cilj povećati broj primjenjivih znanstveno-istraživačkih projekata u Međimurskoj županiji i osigurati istraživačko – razvojnu infrastrukturu koja će poslužiti za provedbu temeljnog, industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja u području biokemije okoliša, održive gradnje, primijenjene automatike i proširene stvarnosti. Izravni rezultati projekta su obnovljena zgrada Međimurskoj veleučilišta u Čakovcu za potrebe Centra održivog razvoja te njegovo opremanje. Dekan Međimurskog veleučilišta Igor Klopotan ministru je predstavio dosadašnje rezultate i budućnost projekta vrijednog 12 milijuna kuna.
Ministar Fuchs prvi posjetitelj Metalske jezgre
Zahvaljujući projektu „Razvojno-edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra“ vrijednom 35.629.523,12 kuna rekonstruiran je i opremljen objekt unutar kojeg je smješten prvi znanstveno-istraživački centar u Hrvatskoj kojem je vlasnik jedna županija. Osigurani su infrastrukturni preduvjeti za rad Metalske jezgre Čakovec te su opremljeni laboratoriji za prototipiranje, Internet stvari, modularni prostori radionica, uredski prostori i informatička radionica. Mogućnosti Metalske jezgre ministru Fuchsu prezentirao je ravnatelj Mario Šercer koji je naglasio da je oprema koju posjeduje centar jedinstvena u ovom dijelu Europe. Dovoljno je istaknuti da je 3D printer u FMD tehnologiji kojeg posjeduju, jedini printer takvih tehničkih mogućnosti u Hrvatskoj. Prvi najbliži nalazi se u Milanu.
 „Metalska jezgra impresivan je projekt za koji smo ponosni što je uspješno doveden kraju. Oprema koju posjeduju je dojmljiva te pruža ogromne mogućnosti suradnje i razvoja, a mladi znanstvenici zaposleni u Metalskoj jezgri garancija su da će se realizirati moderne i jedinstvene ideje.“, kazao je ministar Fuchs. Nakon obilaska održao je radni sastanak sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem o ulaganjima kojima se želi poboljšati standard obrazovanja u Međimurju. „Međimurska županija u samom je vrhu među hrvatskim županijama po ulaganjima u obrazovanje, od kapitalnih investicija do direktnih ulaganja u učenike i potpora kojima se nastoji financijski rasteretiti roditelje. U investicijskom smo zamahu u dijelu izvrsnosti te smo povezali gospodarstvo i obrazovanje projektima vrijednima 100 milijuna kuna.“, kazao je župan Posavec dodavši da je uz Metalsku jezgru i Centar održivog razvoja, jedan od najznačajnijih projekata uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu vrijednog 50 milijuna kuna. „Želimo da međimursko obrazovanje bude na najvišoj razini i prilagođeno potrebama i strukturi gospodarstva, a Centar znanja Međimurske županije primjer je dobre prakse u kojem se ljudi obrazuju, grade svoja poduzeća i usavršavaju se. Ovdje gdje je nekad bila vojska, danas je vojska znanstvenika, vojska mladih ljudi koji svoju budućnost više neće trebati tražiti preko granice, nego će je moći razvijati ovdje u Međimurju.“, zaključio je Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content