Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Muzej Međimurja Čakovec, Centar za posjetitelje Med dvemi vodami Križovec i Muzej Croata insulanus Grada Preloga obilježili 16. Noć muzeja

Datum objave: 30. siječnja 2021.

Petak, 29. siječnja 2021. godine bio je rezerviran za održavanje šesnaeste po redu Noći muzeja, manifestacije koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, a koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja. U okolnostima globalne krize proteklih mjeseci izazvane pandemijom covida-19,  većina muzejskih događanja ovogodišnje Noći muzeja preselila se u digitalne kanale komuniciranja. 
Video Muzeja Međimurja Čakovec o izložbi „Zrinski i čakovečki Stari grad“ ostvario 5 000 pregleda
Za ovogodišnju Noć muzeja Muzej Međimurja Čakovec snimio je video u trajanju od 9 minuta o aktualnoj izložbi „Zrinski i čakovečki Stari grad“ koja se postavljala ovih dana u stalnom postavu, na 2. katu palače Zrinskih. Na ovakav način virtualnog otvorenja izložbe odlučili se zbog trenutne epidemiološke situacije, a izložbu je u digitalnom obliku pregledalo gotovo 5 000 ljudi. Uz protekle božićne i novogodišnje blagdane vrijedne muzealke aktivno su privodile kraju postavljanje izložbe na novouređenom 2. katu JI krila palače Staroga grada. Radovi uređenja prostora i postava izložbe sufinancirani su projektom „Living Castles“ iz Operativnog programa INTERREG V-A Slo-Hr 2014.-2020. u vrijednosti od 85% dok je ostatak sufinanciran vlastitim sredstvima. Za potrebe izložbe izrađene su nove vitrine i postamenti, osmišljen je izložbeni koncept koji elaborira život obitelji Zrinski kroz političke i vojne teme te teme iz svakodnevnoga života poput djetinjstva i obrazovanja, prehrane i blagovanja, mode i odijevanja, položaja žena, književnoga stvaralaštva i slično. Od Hrvatskoga povijesnog muzeja posuđeni su prekrasni primjerci hladnoga i vatrenog oružja iz razdoblja 16. i 17. stoljeća, kao što su puške, kubure, mačevi i samostrel.
U sklopu izložbe dostupne su hologramske naočale i tableti s posebno osmišljenom aplikacijom pomoću koje posjetitelji mogu kreirati izgled čakovečkoga Starog grada prema originalnom tlocrtnom predlošku iz 17. stoljeća. Hologramska projekcija omogućuje realističnu 3D projekciju u prostoru, kao i interakciju s projekcijom. Aplikacije su izrađene u suradnji s Međimurskim veleučilištem, partnerom na projektu „Living Castles“. Osmišljena je i smartphone aplikacija koja omogućuje dodatne sadržaje o rodoslovlju obitelji Zrinski i njihovim biografijama. Za potrebe izložbe sašivene su i replike povijesnih kostima grofa Nikole VII. Zrinskog i njegove žene grofice Sofije Löbl. Izradio ih je majstor krojač Ivan Debeljak iz HNK Varaždin. Na izložbi su radile kustosice Ana Šestak, Magdalena Vrbanec i Maša Hrustek Sobočan. Izložba „Zrinski i čakovečki Stari grad“ može se razgledati samostalno ili u manjem broju u radno vrijeme Muzeja (ponedjeljak – petak od 7 do 15h i subota – nedjelja od 10 – 14 h).
Centar za posjetitelje Med dvemi vodami Križovec prvi je put sudjelovao u popularnoj manifestaciji Noć muzeja te je svoja vrata otvorio digitalno, ali i za posjetitelje uz najavu dolaska. Organiziran je besplatan obilazak galerijskim postavom Mura i Drava. U sedam termina svaki puni sat od 18 sati do ponoći, interpretaciji prirodne baštine uz stručno vođenje djelatnika Javne ustanove Međimurska priroda sudjelovalo je sveukupno 120 posjetitelja u grupama do maksimalno 20 osoba. Uz stalni postav, u Križovcu je odnedavno i terarij s paličnjacima, kukcima majstorima mimikrije, kojima su se posebno razveselila djeca.
Na Trgu međimurske prirode u suradnji s SRD "Verk" Križovec i Udrugom žena Križovec organizirana je podjela kuhanog vina i čaja. Toplinu večeri i osobitom ugođaju dao je i fire pit gdje su posjetitelji razmjenjivali dojmove nakon obilaska. Priča o međimurskim šumama interpretirana je u drvenoj kolibi Moj hrast Adam koju su posjetitelji također s interesom razgledali, a najmlađi su s veseljem i u noćnim satima isprobali igrala na igralištu Rječica.
Svi programi organizirani su sukladno aktualnim epidemiološkim mjerama.
Osim događanja uživo, pripremljeni su i digitalni sadržaji. Preko YouTube platforme unutar 24 sata bio je dostupan video zapis stručnog vođenja kroz Centar koji je pogledalo 245 korisnika.  U Noći muzeja premijerno je na službenoj internet stranici Centra Med dvemi vodami med-dvemi-vodami.info prikazana i virtualna šetnja kroz galerije Mura i Drava koja će biti dostupna čitavo vrijeme na poveznici: https://bit.ly/3aiZveO.
Muzej Croata insulanus Grada Preloga predstavio je dvije on-line izložbe vezane uz lokalnu povijest i umjetnost -  izložbu Očna bolnica za trahom Prelog i izložbu slika međimurskih autora iz kolekcije Pohižek. 
Kroz stoljeća, Međimurjem su harale epidemije koje su zahvatile i Prelog. Kao i danas, zatvorene su bile škole, crkve, gostionice, bila su onemogućena okupljanja većeg broja ljudi… Vrlo veliki broj stanovnika Međimurja u drugoj polovici 19. stoljeća i prvoj polovici 20. stoljeća bio je zaražen trahomom, očnom bolesti. Slijedom toga u Prelogu je 1894. godine otvorena Očna bolnica za trahom koja je radila sve do 1963. godine, u zgradi današnje Gradske uprave Grada Preloga i kraće vrijeme na prvom katu Muzeja Croata insulanus Grada Preloga. Kroz izložbu posvećenu Očnoj bolnici za trahom može se pratiti osnivanje, rad i sudbina bolnice.
U digitalnom obliku, kao i u stalnom postavu, Muzej Croata insulanus predstavio je izložbu međimurskih slikara, Vladimira Meglića, Franje Ružmana, Željka Kipke, Mladena Palića, Franje Mustača i Pavla Ružman iz privatne kolekcije „Pohižek“. Autore okuplja izniman lokalni i regionalni značaj, dok su stilski i tematski veoma različiti, što daje posebnu zanimljivost ovoj izložbi.
Izložbe se u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, u stalnom postavu i multimedijalnoj dvorani, mogu razgledati od 1. – 26. veljače 2021.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content