Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kreće izgradnja centra za osobe s invaliditetom u Međimurskoj županiji

Datum objave: 29. siječnja 2021.

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, s partnerima Međimurskom županijom i Općinom Podturen, kreće u izgradnju i opremanje objekta javne i društvene namjene za osiguranje usluge boravka osoba s invaliditetom „Centra DOSTI“.
Značaj izgradnje centra koji će osigurati uslugu poludnevnog i dnevnog boravka za osobe s invaliditetom istaknut je na prvoj online konferenciji: „Ovo je najveći projekt našeg Društva, ali ujedno i najveći koji provodi neka udruga, ne samo u županiji, već u cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Centar DOSTI pružat će usluge na najvišem mogućem nivou, a najveća je prednost što će korisnici sve potrebne usluge imati na jednom mjestu“, istaknula je Miljenka Radović, predsjednica Društva osoba s tjelesnim identitetom Međimurske županije.
Projekt „Centar DOSTI“ financira se financijskim sredstvima osiguranih u sklopu javnog poziva pod nazivom „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“, koji je financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoja u sklopu operativnog programa „Konkurentnost i Kohezija 2014. – 2020.“. Ukupna vrijednost projekta iznosi 17.197.122,40 kuna, dok udio bespovratnih sredstava iznosi 14.346.088,59 kuna.
Projekt je usmjeren procesu prevencije institucionalizacije, razvoju izvaninstitucijskih usluga i službi podrške u zajednici te sprečavanju daljnje institucionalizacije novih korisnika. U okviru procesa deinstitucionalizacije, projekt će omogućiti i smanjenje broja institucionaliziranih osoba s invaliditetom te omogućiti njihov proces inkluzije. Osnovat će se Centar za pružanje usluga u zajednici kao javna ustanova za pružanje usluga boravka. Veliku podršku projektu pruža partner Međimurska županija. „Osobe s invaliditetom čine sastavni dio našeg društva, a projekt Centar DOSTI nije važan samo za osobe s tjelesnim invaliditetom, već za cijelu našu zajednicu.“, poručio je Matija Posavec, župan Međimurske županije.
Centar DOSTI bit će izgrađen u Podturnu, čiji je načelnik Perica Hajdarović iznimno ponosan što će se ovaj jedinstveni centar graditi upravo u toj općini. Na površini od 881,27 m² planirana je izgradnja dvorane i bazena za vježbanje sa svim popratnim sadržajima, sobom za fizioterapeuta, dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja opremljena prema pravilima HACCP sustava te soba predviđena za rad psihologa, logopeda i socijalnog radnika, odnosno voditelja Centra za pružanje usluga u zajednici Centar DOSTI. Na katu će se nalaziti tri sobe za odmor korisnika boravka, soba za sastanke i grupni rad te prezentacijska soba. Svaki od katova zgrade bit će opremljen s dovoljnim brojem sanitarnih čvorova za korisnike, zaposlenike te osobe s invaliditetom, a predviđena je i ugradnja lifta. Zgrada će imati prilagođeni ulaz za osobe s invaliditetom te će okoliš građevine biti prilagođen za kretanje osoba u kolicima. Sam objekt će biti namijenjen za osiguranje usluge boravka za 20 osoba s invaliditetom.
Početak izgradnje samog Centra predviđen je tijekom proljeća 2021. godine, dok se početak opremanja Centra očekuje u jesen 2022. godine. Do ljeta 2023. godine očekuje se završetak izgradnje i opremanje Centra te početak operativnog rada.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content