Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nastavlja se povoljna epidemiološka situacija - od ponedjeljka kreće nastava u školama za sve učenike osnovnih škola, u srednjim školama samo za maturante

Datum objave: 28. siječnja 2021.

Epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji i dalje se smiruje, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec, što potvrđuju današnje brojke – prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata od 126 testiranih osoba evidentirano je 16 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19. Nakon obavljenih konzultacija s epidemiološkom službom i ravnateljima škola, odlučeno je da će se od ponedjeljka u školske klupe vratiti svi učenici osnovnih škola, dok će se nastava u srednjim školama nastaviti odvijati online, osim za učenike završnih razreda (maturante). Stoga, od 1. veljače 2021. godine u Međimurskoj županiji nastava će se provoditi prema modelu A (u školama) za učenike od 1. do 8. razreda u osnovnim školama te za maturante, odnosno učenike završnih razreda srednjih škola, a za učenike od 1. do 3. razreda srednjih škola nastava će se provoditi prema modelu C (nastava na daljinu).
Sukladno toj odluci, organizirat će se prijevoz i odvijanje školske prehrane, kako bi učenici mogli nesmetano, ali u skladu s epidemiološkim mjerama, obavljati svoje školske obaveze. Pročelnica UO za obrazovanje i kulturu MŽ Blaženka Novak istaknula je da će se nastava odvijati u jednoj smjeni, a s ravnateljima srednjih škola, epidemiološkom službom ZZJZ-a MŽ i prijevoznicima razrađuju se različiti modeli kojima bi se omogućio što brži povratak srednjoškolaca u školske klupe kada epidemiološka situacija to dopusti.
Voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ MŽ dr.med. Višnja Smilović izvijestila je da su glavni distributeri cjepiva protiv virusa COVID-19 ograničili i smanjili količine raspoloživog cjepiva, a to se odražava i cijepljenje u našoj županiji. Do današnjeg dana, u Međimurskoj županiji cijepljene su 2 482 osobe, od toga su drugu dozu primile 703 osobe, a do kraja tjedna očekuju da će drugu dozu primiti još 300-tinjak osoba.
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 126 osoba od čega je evidentirano 16 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavilo se 18 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 270. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo MŽ uzeto 37 345 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Testiranjima brzim antigenskim testovima koja se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 2 pozitivna slučaja. Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID-19 kod 4 osobe.
Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 53 pacijenta pozitivna na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, a otpušteno je 7 pacijenata. Na invazivnoj respiraciji se nalaze 3 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.
Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr.med. Tomislav Novinščak naglasio je da je zdravstveni sustav još uvijek vrlo oprezan te nema mjesta velikim opuštanjima. U tijeku je postepena reaktivacija sustava pa je prošli tjedan reaktiviran kirurški odjel, dok je ovog tjedna reaktiviran internistički odjel Županijske bolnice Čakovec. Na COVID-19 pozitivna su 4 liječnika.
Današnja 7-dnevna incidencija iznosi 166, a 14-dnevna incidencija iznosi 347 te bilježimo stagnaciju epidemioloških podataka. Od 3. prosinca 2020. godine u Međimurskoj županiji bilježimo silaznu putanju, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da to budi optimizam, no još uvijek moramo biti oprezni i pridržavati se svih epidemioloških preporuka.
U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID-19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  mikrobiologija@zzjz-ck.hr. Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content