Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Napustila nas je legenda Međimurja Ivan Bene - Đura ´z Međimurja

Datum objave: 21. siječnja 2021.

U 72. godini života preminuo je Ivan Bene, čovjek velika srca, humorist koji je svojim dugogodišnjim djelovanjem pridonio razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma Međimurja. Ivan Bene rođen je 12. prosinca 1949. godine u Čakovcu. Lik Đure ´z Međimurja stvorio je kao duhovitu interpretaciju realnih životnih situacija, posebice vezanih uz razdvojeni život građevinaca i njihovih obitelji. Nastupati je počeo djelujući kroz Radničko kulturno društvo „Građevinar“ Građevinskog kombinata „Međimurje“ u kojem je radio dugi niz godina. U svojim je humoreskama prenosio svakodnevne anegdote olakšavajući radnicima dugotrajan boravak na terenu, da bi ubrzo postao gostom brojnih drugih pozornica i javnih programa.
U javnosti je vrlo brzo postao omiljen zahvaljujući svom vedrom duhu, životnosti i neopterećenoj duhovitosti na kajkavštini. Prepoznat je postao i diljem Hrvatske te međimurske dijaspore, a Međimurci su vrlo dobro znali tko je Đura ´z Međimurja – onaj koji unosi dobro raspoloženje u obiteljske domove i društvene prostore. Rado se odazivao i na brojna humanitarna događanja i akcije te je bio redoviti sudionik humanitarnih akcija Međimurske zaklade solidarnosti „Katruža“.
Za dugogodišnji plodonosan rad i doprinos razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma, nebrojene nastupe kojima je unosio dobro raspoloženje u međimurske domove i na društvena događanja, župan Međimurske županije Matija Posavec mu je 2018. godine na svečanoj sjednici Skupštine dodijelio jedno od najviših županijskih priznanja, Povelju Međimurske županije. S velikom tugom i zahvalnošću opraštamo se od Ivana Benea, legende Međimurja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content