Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije obilježava Dan socijalnog partnerstva

Datum objave: 21. siječnja 2021.

Hrvatski sabor na sjednici održanoj 12. listopada 2007. godine donio je Odluku  o obilježavanju 21. siječnja Danom socijalnog partnerstva. Institucionalni model suradnje Vlade, poslodavaca i sindikata u Republici Hrvatskoj uspostavljen je 21. siječnja 1994. godine  stupanjem na snagu Osnovnog teksta Sporazuma o  osnivanju, nadležnosti i djelovanju Gospodarsko-socijalnog vijeća te se taj dan opravdano smatra začetkom  tripartitnog socijalnog dijaloga u Republici Hrvatskoj.
Socijalno  partnerstvo uključuje sve oblike pregovora, konzultacija ili razmjene informacija između predstavnika vlasti, poslodavaca i sindikata o temama od zajedničkog interesa vezanih uz gospodarstvo i socijalnu politiku.
Analiziramo li povijest socijalnog dijaloga, uvidjet ćemo da ideja socijalnog partnerstva datira iz kraja 19. stoljeća kada je Njemačka provedbom zakonskih reformi definirala osiguranje radnika od pojedinih rizika kao što su starost, bolest te nesreća na radu. Time se potvrđuje činjenica da socijalno partnerstvo i dijalog u  zemljama Europske unije ima doista dugu tradiciju.
Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji osnovano je u svibnju 2002. godine i redovito na svojim sjednicama raspravlja o svim socijalnim i ekonomskim problemima koji se javljaju na našem području. Na više od sto održanih sjednica, GSV Međimurske županije nastojao je promovirati uspostava međusobnog konsenzusa, povjerenja i tolerancije te razvoj socijalnog dijalog.  Treba imati na umu da se temelji učinkovitog socijalnog dijaloga i partnerstva nalaze upravo u toleranciji i uvažavanju svih aktera u socijalnom dijalogu te spremnosti  preuzimanja obveza  i odgovornosti za uspostavu najboljih mogućih uvjeta i rješenja za gospodarski rast i razvoj.  Članovi GSV-a Međimurske županije nezadovoljni su činjenicom da se zaključci sa sjednica, doneseni konsenzusom svih socijalnih partnera, ne poštuju i ne implementiraju u rad mjerodavnih državnih, ali i lokalnih institucija, regulativa i  zakonskih okvira. I dalje će se zalagati da Gospodarsko-socijalno vijeće ne bude samo savjetodavno tijelo, već da njegove odluke imaju i obvezujući karakter prema nadležnim institucijama  ili pojedincima. 
U prošloj godini koju je obilježila  pandemija  virusa COVID-19, Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji poslalo je poruku svim mjerodavnim institucijama, općinama i gradovima, sindikalnim središnjicama i medijima da se mora učiniti sve kako bi se pomoglo gospodarstvenicima, zaposlenicima  i svim građanima, da se zaštiti socijalni  i zdravstveni sustav te da se očuvaju radna mjesta.
Dobar rad Gospodarsko- socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji prepoznat je i na nacionalnom nivou. Članovi GSV-a Međimurske županije poručuju kako se nadaju  da će suradnja biti bolja i konkretnija jer su radom dokazali da ih treba uvažavati.
Sva tri socijalna partnera nastojat će i dalje  pridonositi cjelokupnom razvoju Međimurske županije: „Spremni smo raspravljati o svim temama, prijedlozima i  sugestijama. Na suradnju pozivamo sve koji žele pridonijeti kvalitetnijem radu Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji jer bolji put od socijalnog dijaloga ne postoji.“ Unatoč različitosti mišljenja socijalnih partnera, potrebno je razvijati zajedničku suradnju na daljnjem razvoju i unapređenju  društva. Svaki se problem pa makar i po nastanku štete u političkom, radnom, materijalnom ili bilo kojem drugom obliku, mora riješiti dijalogom.
 

                                                                        Gospodarsko socijalno vijeće

                                                                             u Međimurskoj županiji

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content