Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dr. Pal: „Cijepljenje je najefikasnija javnozdravstvena mjera u povijesti medicine. Misli na druge, cijepi se!“

Datum objave: 20. siječnja 2021.

Nastavljaju se dobri epidemiološki trendovi u Međimurskoj županiji gdje se broj aktivnih slučajeva bolesti COVID-19 kontinuirano smanjuje te je trenutno 299 aktivnih slučajeva. Od 189 obrađenih uzoraka u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata pozitivno je 36 osoba, odnosno 19,05% testiranih PCR metodom, a oporavile su se 33 osobe. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36 244 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije, što znači da je testirano više od 40% stanovništva Međimurja.
Testiranjima antigenskim brzim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 3 pozitivna slučajeva. Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 64 pacijenta pozitivna na virus COVID-19, od toga je njih 3 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 12 pacijenata. Na invazivnoj respiraciji nalazi se 1 covid pozitivan pacijent. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo      11 010 osoba pozitivnih na COVID 19, a ukupno se oporavilo 10 498 osoba.
Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da je incidencija i dalje u padu. Sedmodnevna incidencija iznosi 219, a četrnaestodnevna 504, što znači da je incidencija gotovo 6 puta manja u odnosu na brojke s početkom prosinca: „Zahvaljujući dobroj suradnji i koordinaciji zdravstvenih ustanova smanjuje se pritisak na zdravstveni sustav, slijedom čega je prestala potreba za tercijarnim respiratornim centrom, no zadržat će se bolnički centar za palijativnu skrb.“. Načelnik Stožera civilne zaštite Josip Grivec naglasio je kako se i dalje nabavlja zaštitna oprema za sve ustanove te se prelazi u drugu fazu borbe protiv pandemije, a to je što kvalitetnija i dostupnija uspostava cijepljenja na području Međimurja te je u planu reaktivacija zdravstvenog sustava.
Međimurska županija u samom vrhu po iskorištenosti cjepiva
U Međimursku županiju u prvoj fazi cijepljenja stigle su 1674 doze cjepiva, a cijepljeno je 1668 osoba. Iskorišteno je 98,6% zaprimljenog cjepiva, čime je Međimurska županija u samom vrhu po iskorištenosti.
S ciljem da građanima pruže što više informacija o cjepivu, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr.med. Marina Payerl-Pal i voditeljica Epidemiologije ZZJZ MŽ dr.med Višnja Smilović pojasnile su organizaciju i načine provedbe programa cijepljenja protiv virusa COVID-19 za sve građane koji se odluče cijepiti: „Lijek za ovu bolest ne postoji, ali postoji cjepivo koje štiti od infekcije i donosi nam prednosti pred virusom COVID-19, posebice u vrijeme kada se pojavljuju mutirani sojevi virusa s mogućnošću lakšeg širenja.“
Cijepljenje je dragovoljno i slobodna je odluka svakog građanina. Činjenica je da je cijepljenje jedini uspješni način da se u skoroj budućnosti umanji utjecaj virusa COVID-19 na naše živote ili da se njegova pojava u budućnosti može držati pod kontrolom zdravstvenog sustava, kao i neke druge virusne infekcije (gripa). Osobe koje se cijepe protiv COVID-19 stječu imunitet od zaraze u doglednoj budućnosti. Osoba cijepljenjem smanjuje mogućnost da postane izvor ili prijenosnik zaraze za druge osobe s kojima dolazi u kontakt.
Zainteresirani građani mogu se javiti u Pozivni centar kako bi ih se pribilježilo za cijepljenje
Cijepljenje protiv bolesti COVID-19 u Međimurskoj županiji provodi se od 27. prosinca 2020. godine. Prema planu, cijepljenje provode liječnici spec. epidemiolozi te liječnici obiteljske, školske medicine i medicine rada, a odvija u tri faze prema prioritetima. U prvoj fazi se cijepe zdravstveni radnici, korisnici domova za starije osobe i zaposlenici u domovima. U drugoj fazi, čiji se početak planira sredinom veljače, cijepit će se kronični bolesnici i osobe starije od 65 godina, dok će se građani moći cijepiti u trećoj fazi.
Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr.med. Branko Vrčić pozvao je građane koji se žele cijepiti, posebice osobe starije od 65 godina i kronične bolesnike, da se jave pozivnom centru Doma zdravlja Čakovec za cijepljenje na broj 040/372-350 od 7:30 do 15:30 sati. Nakon što se prikupi informacija o broju zainteresiranih građana koji se žele cijepiti, organizirat će se cijepljenje na punktovima. U pripremi su punktovi za cijepljenje na sljedećim lokacijama: dvorana Graditeljske škole Čakovec, dvorana MESAP-a, sportska dvorana Osnovne škole Mursko Središće, Dom kulture Prelog. Osim navedenih lokacija, cijepljenje će se po potrebi obavljati u ambulantama Doma zdravlja diljem Međimurja, a iznimno za osobe koje neće biti u mogućnosti doći na mjesto cijepljenja, mobilni timovi će izlaziti na teren. Građani će o točnom datumu, vremenu i lokaciji biti obaviješteni telefonskim putem.
Cijepljenje je najvažniji uspješni način da se u skoroj budućnosti smanji utjecaj covida na naše živote i jedina mjera koja može osujetiti virus u njegovoj daljnjoj progresiji. Uspješnost savladavanja virusa ovisi o svima nama, stoga, „Misli na druge, cijepi se!“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content