Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, 18.-24.01.2021.

Datum objave: 18. siječnja 2021.

Trećeg tjedna u siječnju obilježava se Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, dok će se 23. siječnja 2021. godine obilježiti 14. hrvatski Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.
 Glavni cilj Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice je edukacija o važnosti prevencije, podizanje svijesti javnosti, posebice žena i njihovih partnera o potrebi redovitih ginekoloških pregleda i cijepljenja protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.
U Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina kada su mnoge od njih aktivno angažirane u obitelji i na poslu. Rak vrata maternice se u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena. Rano otkrivanje promjena stanica vrata maternice može uspješno spriječiti nastanak raka vrata maternice. Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled kod ginekologa.
Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove je godine provođenje preventivnih djelatnosti usmjerio na digitalne platforme. Obilježavajući Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, kreirana je internetska stranica o prevenciji raka vrata maternice sa sloganom „NEĆU RAK“. Stranica je namijenjena ciljanoj populaciji, ženama, ali i ostalim građanima i javnosti te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena.
Internetskom stranicom nastoji se pružiti sve bitne informacije na jednom mjestu. Uz informacije o rizicima i načinima zaštite, internetska stranica pruža i mogućnost postavljanja upita iz područja prevencije raka vrata maternice putem internetskog obrasca i popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama.
Također, na stranici će biti dostupni i e-tečajevi sa snimljenim predavanjima za edukaciju o ginekološkim temama. Sve navedeno  doprinosi povećanju znanja i informiranju o primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj prevenciji raka vrata maternice te podsjeća žene i opću javnost da je rak vrata maternice jedan od najpreventabilnijih sijela raka.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content