Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nastava za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola i maturante odvijat će se u školama, za ostale učenike online

Datum objave: 14. siječnja 2021.

Nakon obavljenih konzultacija s epidemiološkom službom i ravnateljima škola, odlučeno je da će se nastava u drugom polugodištu za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola te učenike 4. razreda srednjih škola odvijati prema A modelu nastave, odnosno u školi, dok će se za ostale učenike, od 5. do 8. razreda osnovnih škola te od 1. do 3. razreda srednjih škola odvijati po C modelu, odnosno online.
U skladu s takvim potrebama, ponovno je organiziran besplatan prijevoz za učenike te će se vratiti prijepodnevne autobusne linije za srednjoškolce, dok će se za učenike osnovnih škola nastaviti ustaljena praksa prijevoza. Pročelnica UO za obrazovanje i kulturu MŽ Blaženka Novak istaknula je da će se nastava odvijati u prijepodnevnoj smjeni, a nastave li se iduća dva tjedna povoljni epidemiološki trendovi, razmotrit će se odvijanje nastave u školi za sve učenike.
Nastavljen trend smanjenja pozitivnih osoba na virus COVID-19
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 198 osoba od čega je evidentirano 64 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U protekla 24 sata oporavila se 51 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 386. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 35 345 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Testiranjima antigenskim brzim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 2 pozitivna slučaja, dok je na temelju kliničke slike (bez testiranja) epidemiološkim izvidima dijagnosticirano 7 pozitivnih slučajeva.
Prema statističkoj obradi podataka, od 8. do 14. siječnja 2021. godine, u Međimurskoj županiji postotak pozitivnih osoba na COVID-19 u odnosu na broj testiranja je 16,9%, što predstavlja daljnji trend smanjenja. Sedmodnevna incidencija za Međimursku županiju iznosi 252, što je manje u odnosu na protekli tjedan kada je incidencija iznosila 317. Promatrajući posljednjih 14 dana, postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja iznosi 19,7%. Četrnaestodnevna incidencija testiranja PCR metodom je 509 pozitivnih na 100 000 stanovnika.
Prema statistici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), na današnji dan Međimurska županija i dalje se ne nalazi među 100 europskih regija s najvećom sedmodnevnom i četrnaestodnevnom incidencijom pozitivnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec, a ovaj tjedan je broj aktivnih slučajeva prvi puta pao ispod 400.
Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, hospitalizirano je 80 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 12 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. Na respiraciji se nalazi 1 covid pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 81 godinu s brojnim pridruženim bolestima.
S obzirom na kontinuirani trend smanjenja broja oboljelih i hospitaliziranih pacijenata, više ne postoji potreba za mobilizacijom tercijarnog respiratornog centra jer su bolnički kapaciteti u ovome trenutku dovoljni za zbrinjavanje pozitivnih pacijenata na virus COVID-19. Palijativni covid centar će nastaviti s radom te će i nakon završetka pandemije biti korišten kao prostor za pružanje zdravstvene skrbi našim građanima.  „Bolnica prati trend smanjenja oboljelih od virusa COVID-19, a broj hospitaliziranih smanjen je za gotovo 50% od vrhunca kada smo imali 155 hospitaliziranih osoba.“, naglasio je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr.med. Tomislav Novinščak dodavši da se razrađuje plan reaktivacije odjela ŽBČ-a.
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, koja je na snazi do 31. siječnja 2021. godine. Putnicima koji dolaze u Hrvatske i dalje je nužan negativan PCR test ili će im biti određena samoizolacija u trajanju od 10 dana. Voditelj Službe za granicu u Policijskoj upravi međimurskoj Krunoslav Fekonja kazao je da su od božićnih i novogodišnjih blagdana evidentirana 22 prekršaja mjere samoizolacije, što znači da su Međimurci vrlo odgovorni i disciplinirani te poštuju mjere. Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec nastavlja s obilaskom starijih osoba i s organiziranim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi na koje se odaziva velik broj građana.
U Međimurskoj županiji se od 27. prosinca 2020. godine provodi cijepljenje protiv bolesti COVID-19 prema dokumentu “Plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Hrvatskoj” kojeg je izdalo Ministarstvo zdravstva. Prema planu, cijepljenje provode liječnici spec. epidemiolozi te liječnici obiteljske medicine i liječnici u ŽB Čakovec,a u skladu s navedenim dokumentom, cijepljenje se odvija u tri faze prema prioritetima. U prvoj fazi se cijepe zdravstveni radnici, korisnici domova za starije osobe i zaposlenici u domovima. U drugoj fazi cijepit će se kronični bolesnici i osobe starije od 65 godina, dok će se građani moći cijepiti u trećoj fazi. Građani koji se žele cijepiti, posebice osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici, mogu se javiti svojim liječnicima obiteljske medicine te se pribilježiti za cijepljenje. Svima zainteresiranima za cijepljenje omogućeno je i javljanje u pozivni centar na broj telefona 040/372-350.
Do 13. siječnja 2021. u Međimurju je cijepljeno 1458 osoba. Danas, 14. siječnja će se cijepiti 216 osoba, što će ukupno biti 1674 cijepljenih osoba. Svi su cijepljeni Pfizer/BioNTech cjepivom i nisu zabilježene ozbiljne nuspojave. S današnjim danom cijepljeno je 1,5% stanovništva Međimurja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content