Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Glavna sestra Odjela infektologije Barbara Kolac, liječnik Zavoda za hitnu medicinu Mario Horvat i bračni par Sinković iz Doma za starije i nemoćne su prve cijepljene osobe u Međimurju protiv virusa COVID 19

Datum objave: 27. prosinca 2020.

Dugo očekivano cjepivo koje označava početak kraja globalne pandemije uzrokovane virusom COVID 19 stiglo je i u Međimurje. Od 9750 cjepiva koliko je stiglo u Hrvatsku, prvih 445 doza Pfizerovog cjepiva stiglo je nešto prije podneva u Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije gdje se čuva u posebnom prostoru na primjerenoj temperaturi te će se unutar nekoliko dana distribuirati i provesti cijepljenje.
Prva pošiljka cjepiva namijenjena je za cijepljenje najosjetljivijih osoba te je 410 doza namijenjeno za cijepljenje korisnika Domova za starije i nemoćne osobe, a 35 doza za zdravstvene djelatnike iz  Županijske bolnice Čakovec i Zavoda za hitnu medicinu.
Simbolično, od zdravstvenih djelatnika prve osobe koje su se cijepile su medicinska sestra Barbara Kolac, glavna sestra na Odjelu infektologije Županijske bolnice Čakovec. „U mojih dosadašnjih preko 40 godina staža kao zdravstvenog djelatnika, korona virus je vrlo nepredvidljiv stoga poručujem svima da se cijepe radi sebe, ali i zato da ne zarazimo druge. Cijela ova godina bila je teška, no ovo cjepivo je svjetlo na kraju tunela. Kao dugogodišnji zdravstveni djelatnik želim istaknuti kako je cjepivo sigurno, potrebno i dobro došlo. Vjerujem kako ćemo njime zaustaviti širenje virusa u cijelom svijetu“
Iz Zavoda za hitnu medicinu prvi liječnik koji se cijepio je dr. Mario Horvat koji je kazao kako dosad nije prebolio covid, nezaštićen je što se tiče protutijela. „Budući da sam na poslu u svakodnevnom doticaju s potvrđenim covid-pacijentima, jedino što mi jamči da neću oboljeti od covida-19 je cjepivo. Njime ću steći specifična neutralizirajuća protutijela protiv Sars-Co-2 virusa i neću razviti kliničku sliku bolesti. Procijepi li se dovoljno stanovništva, virus neće imati novog domaćina.“ 
Prvi cijepljeni štićenici u Domovima za starije i nemoćne osobe su bračni par Sinković, Stjepan i Vasilija. „Cijepili smo se da ne zarazimo ljude oko sebe, cijepili smo se zbog naše obitelji kako bi zajedno mogli provoditi ugodne trenutke. Nismo se bojali jer vjerujemo liječnicima, znanstvenicima i medicinskoj struci“.
Cijepljenje provode djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, a mogu ga provoditi i obiteljski liječnici. Cijepljenje prvih osoba obavile su dr. Višnja Smilović, dr. Lidija Vrbanec Megla, dr. Suzana Tarandek Strnad, dr. Renata Kutnjak Kiš, dr. Jelena Krešić i medicinska sestra Lucija Novak.  
S obzirom na to da je ovo najvažniji dio provedbe mjera u zaustavljanju epidemije COVID-19 cijepljenje će se odvijati u suradnji timova Epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, liječnika i sestara u Domovima za starije i nemoćne osobe te COVID mobilnog tima Doma zdravlja Čakovec. Iduća pošiljka cjepiva stiže u narednim danima, te se cijepljenje nastavlja prema rasporedu i planu Zavoda za javno zdravstvo. – istaknula je Marina Payerl Pal ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.
Gotovo cijela godina bila je vrlo teška i neizvjesna. U studenom smo se suočili s vrlo izazovnom epidemiološkom situacijom zbog čega je bilo važno očuvati zdravstveni sustav. Svakodnevne reakcije u praćenju epidemiološkog stanja, nabava medicinske opreme, prilagođavanje zdravstvenog sustava, uspostava novih prostora za liječenje, prodor virusa u zdravstvene i socijalne ustanove, nabava zaštitne opreme stavila je pred nas velike izazove no uspješno smo se nosili sa svime i izdržali. Uvjereni smo kako će početak cijepljenja u Hrvatskoj, omogućiti i postepeni povratak koliko-toliko normalnom načinu života – poručuju iz Stožera civilne zaštite Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content