Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana posljednja sjednica Skupštine Međimurske županije u ovoj godini. Među 25 točki dnevnog reda, usvojen Proračun za 2021. godinu, odluka o dodjeli nagrade „Zrinski“ i priznanje počasni građanin

Datum objave: 17. prosinca 2020.

U Centru za kulturu Čakovec održana je 20. sjednica Skupštine Međimurske županije, posljednja radna u 2020. godini, na kojoj je usvojen prijedlog II. Izmjena i dopuna Proračuna Međimurske županije za 2020. godinu, prijedlog Proračuna Međimurske županije za 2021. godinu, odluka o dodjeli javnog priznanja „Počasni građanin Međimurske županije“ i nagradi „Zrinski“ Međimurske županije, uz niz drugih tema. Sjednici Skupštine nisu prisustvovali vijećnici kluba HDZ-a i HDS-a koji su odlučili da ne žele sudjelovati u radu Skupštine Međimurske županije tako dugo dok se ne sazove tematska sjednica Skupštine o Županijskoj bolnici Čakovec, iako se raspravljalo i usvojilo izvješće o poslovanju Županijske bolnice Čakovec za 2018. i 2019. godinu.
Sjednica Skupštine započela je aktualnim satom koji je otvorila vijećnica Snježana Sabolek izrazivši zabrinutost u vezi parkinga u krugu zdravstvenih ustanova oko Županijske bolnice Čakovec. „Parking ispred Bolnice je vlasništvo Županijske bolnice Čakovec i Doma zdravlja Čakovec, iako Grad Čakovec, provodi naplatu parkiranja.“, kazala je vijećnica Sabolek pozvavši Međimursku županiju kao osnivača spomenutih zdravstvenih ustanova da pokuša naći rješenje o besplatnom parkingu. Odgovor na pitanje dala je pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić Grlač istaknuvši kako će se adaptacijom dvorišnog prostora i dodatnog parkirališta Županijske bolnice Čakovec pokušati osigurati dovoljno parkirnih mjesta. Kakvu poruku šalju vijećnici Skupštine Međimurske županije činjenicom da su se okupili na sjednici unatoč ozbiljnoj epidemiološkoj situaciji u Međimurju, upitao je vijećnik Ivica Baksa. Također, postavio je pitanje o situaciji vezanoj uz izgradnju vidikovca, odnosno projektu „Goričko sviralo“, za koji je osigurano gotovo milijun eura iz europskih fondova. Održavanje sjednice komentirao je načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec kazavši da se slaže s mišljenjem epidemiološke struke koja je sugerirala da se sjednica održi online: „S obzirom na to da se pojedini vijećnici nalaze u samoizolaciji ili imaju kronične bolesti zbog kojih moraju čuvati svoje zdravlje, mišljenje epidemiologa je bilo da se sjednica mora održati online, no kako sjednice Skupštine saziva njen predsjednik, donesenu odluku moramo poštovati.“ Župan Posavec osvrnuo se na pitanje vezano uz izgradnju vidikovca te je spomenuo da je došlo do komunikacijskih prijepora koji su riješeni na sastanku s predstavnicima Općine Štrigova i zainteresiranim stranama te nastavak projekta nije upitan, nego se radi na dodatnom usklađivanju stavova.
Pitanje o božićnicama i uskrsnicama, odnosno sredstvima koja se iz županijskog proračuna izdvajaju za umirovljenika uputila je vijećnica Mihaela Martinčić. „Iz proračuna Međimurske županije prošle je godine isplaćeno 750 000 kuna kao potpora umirovljenicima s malim mirovinama, a u dogovoru s predstavnicima umirovljenika dogovoreno je da se u proračunu za 2021. godinu osigura milijun kuna za potpore umirovljenicima s najmanjim mirovinama.“, kazao je župan Posavec.
Kada će konačno započeti gradnja južne zaobilaznice u Nedelišću i Pušćinama, pitao je vijećnik Josip Puklavec. „Međimurska županija stava je da je zaobilaznica Nedelišće-Varaždin infrastrukturno i prometno najvažniji projekt u Međimurju. Cijeli projekt provode Hrvatske ceste, i koliko mi je poznato, u tijeku je ishođenje građevinske dozvole, no zatražit ćemo pisani odgovor od Hrvatskih cesta o dinamici razvoja projekta.“, kazao je župan Posavec. Vijećnica Boška Ban Vlahek zatražila je informaciju o iznosima troškovima preuređenja zgrade Feštetić za potrebe covid pacijenata kojima je potrebna palijativna skrb. Odgovor je uputio župan Posavec: „Svakodnevno pratimo situaciju vezanu uz COVID-19 u našoj županiji te smo nakon uspostavljanja tercijarnog respiratornog centra osigurali još jedan prostor za palijativne bolesnike. Cijela investicija trajala je 24 sata zahvaljujući djelatnicima Županijske bolnice Čakovec i Međimurske županije koji su odvojili svoje slobodno vrijeme. Troškovi preuređenja bili su minimalni zahvaljujući volonterima i donatorima, među kojima je najizdašnija tvrtka Interkast.“
Vijećnik Damir Grašić uputio je pitanje o tvrtki REDEA d.o.o. te ga je zanimalo kada je REDEA d.o.o započela s radom, tko je u njoj zaposlen i na koji način se spomenuta tvrtka financira. Također, osvrnuo se na epidemiološku situaciju u Međimurskoj županiji koja se od posljednje sjednice Skupštine u listopadu znatno uozbiljila te je upitao što se to dogodilo u Međimurju i tko je kriv za velik broj pozitivnih osoba na virus COVID-19 i preminule osobe. „Na virus COVID-19 u našoj županiji testirano je više od 30% stanovništva, bilježimo rezultate testiranja brzim antigenskim testovima kao i detekciju pozitivnih osoba na temelju kliničke slike bez testiranja. To daje nešto lošiju, ali puno realniju i jasniju epidemiološku sliku, što je važno s obzirom da se odmah detektiraju pozitivne osobe i počnu s epidemiološkom obradom.“, kazao je župan Posavec dodavši da je u kolovozu, kada je epidemiološko stanje u Međimurskoj županiji bilo vrlo povoljno, nabavljen uređaj za brzu dijagnostiku za koji je izdvojeno pola milijuna kuna. Uz to, Međimurska županija jedina u dnevnim izvješćima uz rezultate PCR testiranja, ubraja brze antigenske testove i dijagnoze na temelju kliničke slike, što nije slučaj kod drugih županija. Vezano uz pitanje o REDEA-i, župan Posavec kazao je da je tvrtka nasljednica Međimurskog poduzetničkog centra te je, nakon što je osnovana Javna ustanova za razvoj Redea, zadržala svoj status s obzirom na ugovorne odnose u završetku EU projekata. 
Predlagatelj Proračuna usvojio je amandmane vijećnice Nade Lovrec, koja je predložila da se u Proračunu MŽ za 2021. povećaju izdvajanja za udruge umirovljenika Međimurske županije, i Boške Ban Vlahek koja je predložila da se izdvoji 500 000 kuna za izgradnju nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje. Dnevni red 20. sjednice Skupštine Međimurske županije sastojao se od 24 točke, a na prijedlog župana Posavca uvrštena je točka o poslovanju Županijske bolnice Čakovec za 2018. i 2019. godinu. Vijećnik Antun Marodi (HDZ) stavio je mandat u mirovanje, a umjesto njega, vijećnički mandat počinje obnašati vijećnik Josip Šegović (HDZ). Također, svoj mandat u Skupštini Međimurske županije aktivirala je vijećnica Snježana Sabolek (ŽIVI ZID), koju je do sada mijenjala vijećnica Vesna Sobočanec.
Jednoglasno su usvojene 2. izmjene i dopune Proračuna Međimurske županije koje predlažu povećanje konsolidiranog proračuna za 31 193 950,31 kuna, čime se pokriva manjak iz prethodnih godina i tekuće godine od 5.574.543,02 kuna i 14 758 700,81 kuna, pa je, s povećanjem za 16 435 249,50 kuna, Proračun Međimurske županije 837 844 997,50 kuna.
Skupštini Međimurske županije predložen je Proračun Međimurske županije za 2021. godinu s projekcijama Proračuna za 2022. i 2023. godinu i planovima razvojnih programa. U obrazloženju proračuna, župan Matija Posavec istaknuo je kako se proračun donosi u vrlo izazovnim uvjetima izazvanih globalnom pandemijom korona virusa koja je promijenila živote većine naših građana, od kojih su mnogi direktni ili indirektni korisnici proračuna. Prihodovna strana temeljena je na gospodarskim kretanjima, kretanjima na tržištu rada i ostalim projekcijama te poreznoj reformi koja predviđa smanjenje poreznih stopa poreza na dohodak, a koji će imati financijski učinak na proračune jedinica lokalne i regionalne samouprave.
Unatoč svim izazovima, Proračun Međimurske županije za 2021.godinu prati kontinuitet politike izvršne vlasti prema kojoj se zadržava visoka socijalna osjetljivost i usmjeravanje proračuna prema građanima s jedne strane, te razvojnu komponentu u realizaciji kapitalnih investicija iz EU fondova koje će se završiti.
Obzirom da je ovo Proračun u „izbornoj godini“ napravili smo potpuni obrat, a taj je da je smanjena rashodovna strana za 15% u odnosu na 2020.godinu, smanjeno je zaduženje za 50%, završena je velika većina investicija i samo nastavljamo s projektima i programima, kao i svih ovih godina. Sportskim rječnikom, ako promatram cijeli mandat kao jednu utakmicu koju, ako dobro odigrate, u zadnjim minutama samo mirno privedete stvari kraju. Nekoliko mjeseci prije izbora svako  zaduživanje, razna obećanja, najava velikih projekata je podcjenjivanje zdravog razuma građana.“, poručio je župan Posavec najavivši objavu ppt prezentacije o proračunu na internetskim stranicama Međimurske županije.
Antun Mikec počasni građanin Međimurske županije, nagrade „Zrinski“ Ignacu Šardiju, Ani Vrbanec, Branimiru Magdaleniću, Mariji Prekupec i Udruzi obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije
Usvojen je prijedlog o dodjeli javnog priznanja „Počasni građanin Međimurske županije“ dr.sc. Antunu Mikecu, međimurskom poduzetniku i dobrotvoru, osnivaču obiteljske zaklade Mikec.  Nagrada „Zrinski“ dodijelit će se Ignacu Šardiju, Ani Vrbanec, Branimiru Magdaleniću, Mariji Prekupec i Udruzi obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije. Prihvaćena je odluka o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka u Skupštini Međimurske županije u 2021. godini, odluka o visini turističke pristojbe za 2022. godinu u Međimurskoj županiji, odluka o prihvaćanju vlasništva nekretnina na kat.čest.br. 2288/1 i kat.čest.br.2288/2 k.o. Čakovec i davanju nekretnine kat.čest.br. 2288/1 k.o Čakovec na korištenje Centru za socijalnu skrb Čakovec. Pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović podnio je redovitu godišnju Informaciju o stanju i kretanjima međimurskog gospodarstva obrađuje informacije o gospodarskim kretanjima Međimurske županije i Republike Hrvatske za 2019. godinu. U 2019. godini međimursko gospodarstvo bilo je u pozitivnom trendu. Unatoč tome što smo površinom najmanja županija, 10. smo po broju poduzetnika, 9. po ostvarenim prihodima, 11. u Hrvatskoj po dobiti. Zabilježen je rast broja poduzetnika, pao je broj nezaposlenih u odnosu na prethodnu godinu, a prosjek plaća je porastao te je najviši u posljednjih 10 godina.
Za sportske aktivnosti, djelovanje sportskih udruga, saveza i zajednica osigurano 4,4 milijuna kuna
Direktor RCGO „Piškornica“ Mladen Ružman i direktor Piškornice sanacijsko odlagalište d.o.o. Marijan Blažok obrazložili su izvješće o radu za 2019. godinu, koje su vijećnici usvojili, kao i II. izmjene i dopune Financijskog plana i II. izmjene i dopune Godišnjeg plana građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta za 2020. godinu, II. Izmjene i dopune plana rashoda za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini osnovnih škola kojima je osnivač Međimurska županija u 2020. godini, godišnji provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za područje Međimurske županije za 2021. godinu, program javnih potreba za obavljanje redovite djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanice Čakovec za 2021. godinu, 16. prijedlog programa rada Vatrogasne zajednice međimurske županije za 2021. godinu.
Usvojen je prijedlog programa javnih potreba u sportu Međimurske županije za 2021. godinu kojim je osigurano 4.400.000,00 kuna za poticanje i promicanje sporta, sportske aktivnosti, djelovanje sportskih udruga, saveza i zajednica te drugih potreba u sportu.
Prihvaćena je odluka o ukidanju Zaključka o osiguravanju sredstva za obnovu i redovito održavanje mreže pruga i pružne infrastrukture na području Međimurske županije te za obnovu, modernizaciju i elektrifikaciju cijele dionice pruge Zaprešić – Novi Marof – Kotoriba, s usvojen je i program rada Skupštine Međimurske županije za 2021. godinu.
Od kadrovskih pitanja, tajnim glasanjem vijećnici su izabrali članove novog saziva Savjeta mladih Međimurske županije te su usvojili 17. prijedlog programa rada i financijski plan Savjeta mladih Međimurske županije za 2021. godinu. Članovi Savjeta mladih Međimurske županije su Deni Pečarko, Hugo Mađarić, Dora Tuksar, Klara David, Anamarija Babić, Mia Haramija, Marko Štefan, Marko Hlišć, Petra Horvatić, Tanja Novak i Stjepan Dodlek.
Vijećnici su na novi mandat imenovali Sinišu Goluba kao ravnatelja javne ustanove Međimurska priroda. Na novi mandat imenovan je Upravni odbor Katruže kojeg čine dr. Mislav Čonkaš, dr. Miroslav Horvat, Božena Malekoci Oletić, Štefica Martinez, Danica Pongrac Krhač, Andreja Knežević i Emil Vibović, dok je upravitelj Zaklade župan Matija Posavec.
Razriješena je dosadašnja predsjednica Koordinacije za ljudska prava Međimurske županije Tamara Koprivec. Na novi mandat imenovana je Darja Banak, predstavnica pravosuđa.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content