Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Od ponedjeljka viši razredi osnovnih škola prelaze na model C odvijanja nastave - izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za četvrtak, 10. prosinca 2020.

Datum objave: 10. prosinca 2020.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije, uvažavajući preporuke epidemiologa te anticipirajući epidemiološka opterećenja koja nosi predblagdansko vrijeme sa svojim migracijama, običajima, ali i potrebama stanovnika, predlaže ravnateljima osnovnih škola u Međimurskoj županiji, kao i lokalnim stožerima civilne zaštite, da se nastava u osnovnim školama u županiji od ponedjeljka, 14. prosinca 2020. organizira online za učenike od 5. do 8. razreda ili, preciznije, da se prema C modelu odvija sva predmetna nastava u osnovnim školama do početka školskih praznika. Nastava u srednjim školama i nadalje će se odvijati prema modelu C (online). Za učenike od 1. do 4. razreda se preporučuje nastava u učionicama kada god je to moguće. Međutim, izbornu predmetnu nastavu (strani jezici, vjeronauk, informatika) preporučuje se organizirati online.
Stožer civilne zaštite Međimurske županije koordinira raspodjelu zaštitne opreme za zdravstveni sustav te su, u ovom trenutku, podmirene potrebe zaštitne opreme za ustanove u zdravstvu i u socijalnoj skrbi. Jednako tako, proteklih dana stigla je i veća količina brzih antigenskih testova koja će biti distribuirana liječnicima primarne zdravstvene zaštite koji će provoditi antigensko testiranje kod klinički suspektnih osoba na virus COVID-19. Također, brzi antigenski testovi distribuirani su i po domovima za starije i nemoćne osobe za njihove potrebe.
Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec još je jednom apelirao na poslodavce da učine sve za zaštitu zdravlja svojih djelatnika te tako doprinesu sprječavanju širenja virusa koji osim zdravlja, šteti i gospodarskim aktivnostima. Tvrtkama koje zapošljavaju veliki broj radnika ponuđena je mogućnost masovnog testiranja na dobrovoljnoj osnovi za što su osigurani brzi antigenski testovi. Na taj model se, za sada, za područje Međimurske i Varaždinske županije odlučila tvrtka Calzedonia. 
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda testirano je 400 osoba od čega je evidentirano 184 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavilo se 189 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 742. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 27 064 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Testiranjima brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 14 pozitivnih slučaja. Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama.
Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID-19 kod 26 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo 7 871 oboljele COVID-19 osobe, a ukupno se oporavilo 6 010 osoba. Do sada je 479 pozitivnih osoba hospitalizirano, što znači da se od ukupnog broja oboljelih od virusa COVID-19 u Međimurskoj županiji, 94% covid pacijenata oporavilo kod kuće, a 6% je hospitalizirano.
Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitaliziran 131 pacijent pozitivan na virus COVID-19, od toga je njih 14 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 16 pacijenata. U tercijarnom respiratornom centru smješteno je 11 pacijenata, a njih 120 u Županijskoj bolnici Čakovec. Na respiratoru se nalazi 8.4% hospitaliziranih pacijenata, odnosno 11 na 131 covid pozitivnog pacijenta. U protekla 24 sata preminule su 2 osobe s posljedicom COVID-19 virusa, ženske osobe stare 86 i 77  godina, s dodatnim kroničnim bolestima. Od ukupno 479 hospitaliziranih covid pacijenata, u bolnici je preminula 91 osoba, što znači da je 81% pacijenata uspješno oporavljeno, a 19% preminulo u bolnici. U zdravstvenom sustavu na virus COVID-19 pozitivno je 13 liječnika, 39 medicinskih sestara i 2 bolničara. U samoizolaciji se nalaze 3 liječnika i 17 medicinskih sestara.
Svi građani koji trebaju informaciju ili savjet vezan uz SARS-CoV-2 mogu kontaktirati Pozivni centar na broj 040 386-835, svakodnevno od 8:00 do 20:00 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar ima i Dom zdravlja Čakovec na broju 040 372-372, koji je dostupan od 7:00 do 15:00 sati na koji se mogu dobiti sve informacije vezane uz funkcioniranje primarne zdravstvene zaštite.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content