Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dnevno izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za utorak, 8. prosinca 2020.

Datum objave: 8. prosinca 2020.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda testirano je 333 osoba od čega je evidentirano 114 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavilo se 113 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 545. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 26 064 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Testiranjima brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 9 pozitivnih slučaja. Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID-19 kod 12 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo 7 328 oboljele COVID-19 osobe, a ukupno se oporavilo 5 673 osoba.
Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 137 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 11 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 11 pacijenata. U tercijarnom respiratornom centru smješteno je 21 pacijenata, a njih 116 u Županijskoj bolnici Čakovec. Na respiratoru se nalazi 11 covid pozitivnih pacijenata. U protekla 24 sata preminule su 3 osobe s posljedicom COVID-19 virusa, muške osobe stare 92, 49 i 67  godina, svi s brojnim dodatnim kroničnim bolestima. U zdravstvenom sustavu na virus COVID-19 je pozitivno je 11 liječnika, 33 medicinskih sestara i 2 bolničara. U samoizolaciji se nalaze 3 liječnika i 18 medicinskih sestara.
Vezano uz dodatna objašnjenja oko testiranja osoba na COVID-19, u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije ističu kako djelatnost kliničke mikrobiologije redovito provodi molekularnu dijagnostiku (PCR test) od 21.8.2020. od kada je nabavljen uređaj za tu vrstu dijagnostike. Testiranje se provodi svakodnevno od ponedjeljka do subote, a nedjeljom prema potrebi. Uzorke za molekularnu dijagnostiku uzimaju timovi iz Djelatnosti kliničke mikrobiologije i timovi iz Doma zdravlja (svakodnevno 4 tima) uz pomoć još tri osobe koja obavlja administrativne poslove s pacijentima. Uzorkovanje započinje u 7:30 i traje dok se ne riješe svi pacijenti. Za testiranje se pacijenti naručuju putem telefona 040 386-841, koji je aktiviran samo za tu svrhu i putem e-maila, kako bi sve bilo spremno uoči početka uzorkovanja i nesmetano teklo. Nakon toga započinje se s molekularnom obradom koja traje od 7:00 ujutro do 21-22:00 sata. Svi uzorci se obrade isti dan te se, isti dan, verificirani nalazi dostavljaju putem CEZIH-a liječnicima primarne zdravstvene zaštite koji su uputili pacijenta na testiranje ili putem maila ukoliko je nalaz potreban pacijentu zbog odlaska u drugu ustanovu na neki dijagnostički zahvat, zbog putovanja u inozemstvo radi prelaska granice ili nekog drugog razloga. Svi nalazi se dnevno upisuju u CEZIH (baza HZZO-a) u koju se evidentiraju rezultati svih testiranih na SARS-CoV-2 virus.
Nedjeljom se provodi testiranje za potrebe hitnih pacijenata upućenih iz bolnice na drugom uređaju za molekularnu dijagnostiku, kojim se testira pojedinačan uzorak (ne u seriji) i nalaz je gotov za 1 sat. U slučaju potrebe i prema dogovoru s drugim stručnjacima organizira se provođenje molekularne dijagnostike i nedjeljom. Za sada, uz postojeći kadar, uspješno se rješava potrebna dijagnostika i ne ograničava se broj testiranja koje je svakodnevno potrebno.
Svi građani koji trebaju informaciju ili savjet vezan uz SARS-CoV-2 mogu kontaktirati Pozivni centar na broj 040 386-835, svakodnevno od 8:00 do 20:00 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar ima i Dom zdravlja Čakovec na broju 040 372-372, koji je dostupan od 7:00 do 15:00 sati na koji se mogu dobiti sve informacije vezane uz funkcioniranje primarne zdravstvene zaštite.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content