Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izložba povodom 95. godišnjice čakovečkog skladatelja Ljuboslava Ljube Kuntarića

Datum objave: 7. prosinca 2020.

Muzej Međimurja Čakovec obilježava 95. godišnjicu rođenja jednog od naših najpriznatijih Međimuraca, Ljuboslava Ljube Kuntarića,  tematskom izložbom o opusu ovog čakovečkog skladatelja i građevinskog inženjera. Izložba nosi naziv "Falat zemlje šteri ima dušu...", a u prenesenom značaju označava impozantan opus autora poslijeratnog razdoblja, njegov umjetnički duh, golemu svestranost i predanost u projektiranju i skladanju te materijalnu ostavštinu koja je rezultat svega spomenutog.
Široj je javnosti Ljubo Kuntarić poznat kao autor bezvremenske pjesme iz pedesetih godina "Ta tvoja ruka mala" u interpretaciji Ive Robića, međutim njegova je domena bila znatno šira – pisao je glazbu za operete, opere, mjuzikle, kazališne predstave, glazbu za film te koncertne, zborske, dječje, klapske, tamburaške i mandolinske melodije svjetovne i sakralne tematike. Ljuboslav Ljubo Kuntarić rođen je 20. lipnja 1925. godine u Čakovcu. Bio je proslavljeni hrvatski glazbenik, skladatelj, inženjer hidrogradnje te laureat brojnih nagrada i priznanja s područja glazbene kulture. Veći dio Izložbenog salona Muzeja, u kojem je postavljena izložba, ambijentalno je prezentiran kao oaza glazbenog stvaralaštva prožeta raznim žanrovima i popraćena audiovizualima radi boljeg doživljaja opusa te lakšeg upoznavanja publike s autorovim stvaralaštvom.  Riječ je o originalnim notnim zapisima i tiskanim i računalnim partiturama, svescima, starim fotografijama te dokumentaciji iz njegove vlastite arhive. Veliku vrijednost imaju mnogobrojne autorove zahvalnice, povelje, diplome, nagrade, plakete i pehari koji su materijalni dokaz skladateljevog doprinosa glazbenoj kulturi i njezinom unapređenju. Dio izložbe su i gramofonske ploče, plakati te programske knjižice opera, opereta i mjuzikala od pedesetih do osamdesetih godina 20. stoljeća za koje je napisao glazbu. Uz to, prezentirani su njegovi osobni predmeti i portreti, a dodatnom ugođaju doprinose nosači zvuka, uređaji za reproduciranje zvuka te glazba kao prenositelj autorove emocije. Manji dio posvećen je muzejskim predmetima vezanim uz inženjersku karijeru Ljube Kuntarića koju je paralelno gradio s glazbenom, a preostali dio Izložbenog salona posvećen je donaciji ostavštine, osnivanju Memorijalne zbirke Ljubo Kuntarić, značaju međimurske baštine i projektima koji su prethodili realizaciji ove vrijedne tematske izložbe te vrijednosti njegova opusa.
Izložba i katalog financirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Čakovca i Međimurske županije. Autorica izložbe je kustosica Muzeja Međimurja Čakovec Tajana Vidović, a izložba je otvorena do 31. siječnja 2021. godine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content