Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Datum objave: 3. prosinca 2020.

Međimurje je poznato kao otvorena i tolerantna sredina gdje je jedno od mjerila uspješnosti kvaliteta života ranjivih skupina. Tome uvelike doprinose brojne udruge koje uspješno povlače europska sredstva i provode projekte s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osobama s invaliditetom u društvu.
Prema Izvješću o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2019. godinu, u Međimurskoj županiji živi 9358 osoba s invaliditetom čime čine 8,4% ukupnog stanovništva županije.
Međimurska županija podržava i potiče svaku vrstu inicijative koja razinu ravnopravnosti i humanosti podiže na višu razinu, sukladno suvremenim međunarodnim standardima koji uključuju i temeljna načela ljudskih prava kao što je načelo nediskriminacije i načelo međuzavisnosti i nedjeljivosti svih ljudskih prava, što čini nužnim ostvarivanje pristupačnosti svih građanskih i političkih, kao i socijalnih kulturnih i gospodarskih prava. Želja da se ovoj ranjivoj populaciji osiguraju jednake mogućnosti ogleda se u ulaganjima u razvoj infrastrukture prilagođene osobama s invaliditetom na području Međimurske županije, ali i na osiguravanju financijskih sredstava udrugama koje okupljaju osobe s invaliditetom razvijajući pritom inovativne programe. Tako je u 2020. godini iz Proračuna Međimurske županije izdvojeno više od pola milijuna kuna za aktivnosti usmjerene podizanju kvalitete života osobama s invaliditetom, dok je gotovo milijun kuna izdvojeno za programe koje provode ostale organizacije civilnog društva u području obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite te sportske udruge čime se potiče ravnopravno i aktivno sudjelovanje djece s teškoćama u razvoju u zajednici. Time ih se potiče u pomicanju granica, a oni su nebrojeno puta svojim sugrađanima dokazali da želja, volja i trud ruše sve prepreke.
Svim sugrađanima s invaliditetom čestitamo 3. prosinca – Međunarodni dan osoba s invaliditetom.
Fotografije iz arhive Međimurske županije:

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content