Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za četvrtak, 03. prosinca 2020.

Datum objave: 3. prosinca 2020.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda testirano je 524 osoba od čega je evidentirano 253 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavilo se 170 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 672. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 24 575 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Testiranjima antigenskim brzim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 5 pozitivnih slučaja. Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama, dok je na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticiran COVID 19 kod 6 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo     6 593 oboljele COVID 19 osobe, a ukupno se oporavilo 4 828 osoba.
Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, hospitalizirano je 120 pacijenta pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 18 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. Na respiratoru se nalazi 11 covid pozitivnih pacijenata. U protekla 24 sata preminule su 3 osobe sa posljedicom COVID 19 virusa, muške osobe stare 74, 71 i 84  godine, sa dodatnim kroničnim bolestima. U zdravstvenom sustavu na virus COVID 19 je pozitivno 7 liječnika, 11 medicinskih sestara i 2 bolničara. U samoizolaciji se nalaze 2 liječnika i 11 medicinskih sestara.
Tijekom jučerašnjeg dana i praktično je aktiviran tercijarni respiratorni centar za područje Međimurske županije kao izdvojeni zdravstveni prostor za pozitivne Covid pacijente, u kojem je smješteno, u ovom trenutku, 13 pacijenata.  Tercijarni centar je zamišljen kao dislocirana jedinica u koju će se smještati pacijenti s lakšom kliničkom slikom, odnosno oni pred ozdravljenjem. Radi se o pacijentima koji ne trebaju nikakvu mehaničku potporu, niti oksinogene terapije, ali su im potrebni dodatni kontrolni nalazi, nadzor, pa i određene terapije. U prostoru su uređene sobe sa bocama s kisikom, televizorom, sanitarnim čvorom i tuš kabinom. Osim toga, uspostavljen je informatički sustav u svakom trenutku povezan s ostalim zdravstvenim ustanovama kao i nacionalnim centralnim informacijskim sustavom, mobilnom ljekarnom i svim ostalim sadržajima potrebnim za adekvatnu skrb o pacijentima. U spomenutom prostoru na raspolaganju su liječnici, medicinske sestre, bolničari, a potreba za bilo kakvom vrstom prijevoza, dopreme hrane i interventnih situacija koordinirana je suradnjom Zavoda za hitnu medicinu, Doma zdravlja i Županijske bolnice Čakovec.
Svi građani koji trebaju informaciju ili savjet vezan uz SARS-CoV-2 mogu kontaktirati Pozivni centar na broj 040 386 835, svakodnevno od 8.00 – 20.00 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar ima i Dom zdravlja Čakovec na broju 372-372, koji je dostupan od 7 do 15 sati na koji se mogu dobiti sve informacije vezane uz funkcioniranje primarne zdravstvene zaštite.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content