Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Završen projekt Energetske obnove zgrade Policijske uprave međimurske

Datum objave: 2. prosinca 2020.

Zgrada Policijske uprave međimurske u Čakovcu jedna je od 25 objekata MUP-a koji su renovirani i energetski obnovljeni kroz Program energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora kojeg provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020." Preduvjeti za ovaj projekt ostvareni su 2017. godine kada je otvoren Poziv „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“. 
Voditelj projekta od strane investitora Ministarstva unutarnjih poslova Dragutin Sakač istaknuo je da je zgrada Policijske uprave međimurske stara gotovo 40 godina, a zahvaljujući izvršenim radovima postignut je energetski razred C. "Zbog starosti zgrade i zastarjelog sustava grijanja, troškovi energenata zauzimali su dobar dio budžeta Policijske uprave međimurske. Osim što će se realizacijom ovog projekta ostvariti uštede u proračunu, utjecat će se na smanjenje emisije stakleničkih plinova, povećana je apsorpcija EU sredstava, a možda i najvažnije od svega, povećan je komfor u obnovljenoj zgradi korištenjem učinkovitijeg sustava grijanja, hlađenja i rasvjete te je stvoreno ugodnije okruženje za sve djelatnike, kao i građane, odnosno korisnike usluga Policijske uprave. Ostvarene uštede omogućit će preraspodjelu sredstava na troškove opreme i  osposobljavanja djelatnika Policijske uprave međimurske te programe povećanja sigurnosti građana.", kazao je načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač.
Predstavnik izvođača radova Danijel Risek pojasnio je da je projekt energetske obnove zgrade u sjedištu Policijske uprave međimurske obuhvatio radove na hidro i termoizolaciji, krovne limarske radove, zamjenu vanjske stolarije cijele zgrade i kompletno uređenje fasade. U interijeru su spušteni stropovi kuhinje, restorana, hodnika dvorane i spojnog hodnika dvorane i zgrade. Izveli su se manji keramičarski  i soboslikarski radovi. U kotlovnici je ugrađen novi podni jednoprolazni kotao s kondenzacijskim principom rada, postavljene su nove radijatorske instalacije te je sustav grijanja cijelog objekta potpuno automatiziran. Na krovištu zgrade postavljene su solarne instalacije s akumulacijskim spremnicima i solarnim kolektorima s ciljem korištenja sunčeve energije za grijanje potrošne vode.
Zadovoljstvo još jednim investicijskim projektom usmjerenim u segment energetske učinkovitosti izrazio je župan Međimurske županije Matija Posavec, istaknuvši da su energetskom obnovom Policijskoj upravi međimurskoj, kao drugoj najvećoj javnoj ustanovi na području Međimurja, omogućeni kvalitetniji i bolji uvjeti za rad, čime će se zasigurno još više povećati razina efikasnosti usluge građanima. "Međimurska županija visoko je na listi iskorištenosti europskih fondova, posebice po pitanju projekata energetske obnove zahvaljujući kojima smo obnovili velik broj škola i školskih dvorana te mi je drago da na popis energetski učinkovitih zgrada možemo dodati i Policijsku upravu međimursku. Svaka investicija usmjerena na bolje uvjete rada djelatnicima i korisnicima usluga ima našu podršku."
Osvrt na ovu temu dao je i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač: "Unatrag nekoliko godina svjedočimo da se vizure našeg grada mijenjaju. Tome je zaslužna pojačana stanogradnja, ali i ulaganja u energetsku obnovu. Ova zgrada napravljena 80-tih godina prošlog stoljeća, od vjerojatno svih javnih zgrada u gradu, vapila je za obnovom. Stoga mi je izuzetno drago što je i zgrada Policijske uprave međimurske dobila novo ruho, ali i što su obavljeni zahvati koji omogućuju racionalno korištenje energije te smanjenje njenih troškova.
Projekt Energetska obnove zgrade Policijske uprave međimurske vrijedan je 10.370.398,99 kuna, od čega 6.052.926,64 kune sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Energetskom obnovom zgrade i provedbom projektnih aktivnosti, ostvarit će se ušteda potrebne toplinske energije za grijanje od 61%.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content