Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zbog održivosti zdravstvenog sustava formiran tercijarni respiratorni centar za osobe pozitivne na COVID 19 za Međimursku županiju

Datum objave: 25. studenoga 2020.

Današnje rekordne brojke u Hrvatskoj i susjednim regijama prati i Međimurska županija. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda testirano je 445 osoba, od čega su evidentirana 257 slučaja osoba pozitivnih na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavilo se 125 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 312. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 21 367 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije, čime se dolazi do podatka od više od četvrtine stanovništva testirane na COVID 19.
Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, hospitalizirana su 94 pacijenta pozitivna na virus COVID 19, od toga je njih 12 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 8 pacijenata. Na respiratoru se nalazi 13 covid pozitivnih pacijenata. U proteklih 24 sata evidentirana je jedna preminula COVID-19 pozitivna osoba, muška osoba stara 66 godina, sa dodatnim kroničnim bolestima.
U zdravstvenom sustavu na virus COVID 19 je pozitivno 10 liječnika i 17 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalaze 4 liječnika i 10 medicinskih sestara.
U svega 36 sati osposobljen je izvanbolnički tercijarni respiratorni centar za područje Međimurske županije. Na taj način je osigurana daljnja održivost zdravstvenog sustava jer je osposobljeno 50 soba sa 80 kreveta opremljenih svom potrebnom medicinskom opremom, mobilnom ljekarnom, televizorom i internetom. Izdvojeni prostor organiziran je kao preventivna mjera zbrinjavanja bolesnika pozitivnih na virus COVID 19, te će biti u funkciji samo ukoliko kapaciteti Županijske bolnice Čakovec ne budu dovoljni za smještaj i zbrinjavanje svih pacijenata.
Svi građani koji trebaju informaciju ili savjet vezan uz SARS-CoV-2 mogu kontaktirati Pozivni centar na broj 040 386 835, svakodnevno od 8.00 – 20.00 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar ima i Dom zdravlja Čakovec na broju 372-372, koji je dostupan od 7 do 15 sati na koji se mogu dobiti sve informacije vezane uz funkcioniranje primarne zdravstvene zaštite. Pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 21 sat mogu se dobiti sve informacije o koronavirusu.
Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Također, informacije vezane uz koronavirus mogu se pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content