Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Regionalni sporazum pet sjevernih županija finaliziran do početka sljedeće godine, Međimurska županija pripremila 60-ak projekata vrijednih 2 milijarde kuna

Datum objave: 23. studenoga 2020.

U Tehnološko-inovacijskom centru Međimurja održan je sastanak pet župana s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak te zastupnicom u Europskom parlamentu Sunčanom Glavak  uoči donošenja Višegodišnjeg financijskog okvira i Plana oporavka u Europskom parlamentu.
Župani pet sjevernih hrvatskih županija, Međimurske, Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske, u srpnju prošle godine uputili su Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije pismo namjere za sklapanje razvojnog sporazuma s ciljem kvalitetnijeg povlačenja sredstava iz europskih fondova. „Razvojni sporazum jedan je od važnih alata pametnijeg programiranja politika regionalnog razvoja Hrvatske te će se sljedećih nekoliko mjeseci intenzivno raditi na potpisu razvojnog sporazuma za pet sjevernih županija. Sukladno tome počinje novo programiranje novog višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. za korištenje sredstava iz europskih fondova, a ove županije predstavile su niz kvalitetnih i strateških projekata koji će doprinijeti  regionalnom razvoju, razvoju gospodarstva i novim radnim mjestima na sjeveru Hrvatske.“, istaknula je ministrica Tramišak nakon održanog sastanka na kojem su predstavljeni projekti od važnosti za pet spomenutih županija te se raspravljalo o nizu problema s kojima se županije suočavaju prilikom povlačenja sredstava iz europskih fondova.
Petorica župana, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i župan Međimurske županije Matija Posavec, konkretne projekte spremne za pokretanje već su predali Vladi Republike Hrvatske, a potpisivanjem sporazuma, složili su se, sjeveru Hrvatske omogućit će se još kvalitetniji razvoj za što je potrebna potpora Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.
Predstavljeno je 60-ak projekata u Međimurskoj županiji vrijednih oko 2 milijarde kuna: „Želimo i moramo biti spremni za raspisivanje novih natječaja za povlačenje sredstava iz europskih fondova, a kako bi bili spremni moramo znati koji su nam ciljevi i potrebe te na temelju toga pripremiti i izdvojiti najkvalitetnije projekte.“, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec izdvojivši neke od najvažnijih projekata. Za Međimursku županiju to su kapitalni projekti u području zdravstva, obrazovanja, gospodarstva i prometne infrastrukture poput daljnjeg razvoja gospodarskih zona, brze pruge Čakovec-Zagreb, ulaganja u znanstvenu izvrsnost, brza cesta Čakovec-Varaždin, prilagođavanje škola za jednosmjensku nastavu, izgradnja novog krila sekundarne zdravstvene zaštite, daljnje ulaganje u ambulante primarne zdravstvene zaštite, izgradnja distribucijskih skladišta i hladnjača.
Na sastanku su dogovorene naredne aktivnosti vezane uz potpisivanje razvojnog sporazuma koje se očekuje početkom sljedeće godine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content