Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U proteklih 24 sata obrađeno čak 514 uzoraka, evidentirano 213 pozitivnih slučajeva, oporavilo se 175 osoba

Datum objave: 20. studenoga 2020.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirano je 514 osoba, od čega su evidentirana 213 slučaja osoba pozitivnih na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavilo se 175 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1 209. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 19 964 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 98 pacijenta pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 14 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 10 pacijenata. Na respiratoru se nalazi 10 covid pozitivnih pacijenata. U proteklih 24 sata evidentirane su 3 preminule COVID-19 pozitivne osobe, muške osobe stara 66 i 50 godina, i ženska osoba stara 87 godina.
U zdravstvenom sustavu na virus COVID-19 je pozitivno 11 liječnika i 15 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalaze 2 liječnika, 14 medicinskih sestara, 1 bolničar i 1 farmaceutski tehničar.
Nakon što su od jučer u zdravstvenom sustavu Međimurja u ispomoći 11 medicinskih sestara i tehničara, u ispomoći su i studenti medicine koji, uz mentora, volontiraju na trijažnom epidemiološkom punktu i na pojedinim odjelima.
Reorganizacijom Županijske bolnice Čakovec, uz dosadašnjih 102 bolnička kreveta pripremljeno je dodatnih 28 kreveta te je, u ovom trenutku, raspoloživo 130 bolničkih kreveta za pacijente pozitivne na COVID-19. Tijekom dana očekuje se odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o prihvaćanju zahtjeva županijskog stožera o sekundarnom respiracijskom centru za koji su već nabavljeni kreveti, aparati i boce s kisikom, logistika za mobilni laboratorij i uređaji za biokemijsku analizu. Na taj bi se način rasteretio bolnički sustav koji ima svoje limite obzirom na iskoristivost 98 hospitalnih kreveta od 130 raspoloživih. Za hospitalizirane pacijente pozitivne na COVID-19 skrbi 35 liječnika i 95 medicinskih sestara.
Nacionalni Stožer civilne zaštite RH donio je nove mjere za područje Republike Hrvatske od kojih je velika većina već na snazi u Međimurju. Nove nacionalne mjere odnose se na ograničenje javnih okupljanja na 25 osoba, ograničenje sudionika svadbenih svečanosti na 15 osoba, na pogrebima 25 osoba, privatnih svečanosti na 10 osoba. Sportska natjecanja se mogu odvijati bez gledatelja uz strogo pridržavanje mjera i uputa, obustava rada ugostiteljskih objekata - kasina, noćnih barova i automat klubova, dok se kod ostalih ugostiteljskih objekata skraćuje radno vrijeme do 22 sata, a pritom je obavezno na ulazu jasno istaknuti obavijest o najvećem broju gostiju u ugostiteljskom objektu. Trgovine, također, moraju jasno istaknuti obavijest o broju kupaca u njima. Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 do 06 sati. Za vjerske i kulturne događaje, sjednice predstavničkih tijela i ostale događaje koji nisu zabranjeni potrebno je osigurani prostor od 4m2 po osobi uz jasno isticanje broja osoba koje istovremeno smiju biti u objektu. Pripadnici ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici, inspektori državnog inspektorata kontrolirati će primjenu spomenutih mjera. Nove mjere uključuju i obavezu poslodavca da organiziraju rad od kuće, gdje je to moguće, odnosno rad u smjenama. Spomenute mjere će biti na snazi do 15.prosinca 2020.godine.
Svi građani koji trebaju informaciju ili savjet vezan uz SARS-CoV-2 mogu kontaktirati Pozivni centar na broj 040 386 835, svakodnevno od 8.00 do 20.00 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar ima i Dom zdravlja Čakovec na broju 040 372-372, koji je dostupan od 7 do 15 sati na koji se mogu dobiti sve informacije vezane uz funkcioniranje primarne zdravstvene zaštite. Pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 21 sat mogu se dobiti sve informacije o koronavirusu.
Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Također, informacije vezane uz koronavirus mogu se pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content