Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

I u Međimurju Vukovar svijetli

Datum objave: 18. studenoga 2020.

Na dostojanstven i primjeren način diljem Međimurja odana je počast žrtvama Vukovara i Škabrnje te svim žrtvama Domovinskog rata. Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije predvođena predsjednikom Stjepanom Horvatom, u suradnji s Međimurskom županijom i Gradom Čakovcem,  već tradicionalnim programom "I u mom gradu Vukovar svijetli" obilježila je 29. obljetnicu na vukovarsku tragediju. Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća kod spomen ploče postavljene kod igrališta NK "Sloga" Čakovec i svete mise u crkvi Svetog Antuna Padovanskog Čakovec, u Vukovarskoj ulici postavljeni su lampioni kao znak sjećanja na stradanja i žrtvu koju su podnijeli hrvatski branitelji.
U obrani Hrvatske i Vukovara sudjelovali su mnogi Međimurci: četiri međimurska branitelja ubijena su na Ovčari, šest ih je izgubilo život tijekom borbi u Borovu naselju i Vukovaru, trojica su poginula u proboju, jedan međimurski branitelj se još uvijek vodi kao nestali te mu je sudbina nepoznata, trideset i šest branitelja bilo je ranjeno, a dvadeset i šest odvedeno je u koncentracijske logore. Spomenute brojke samo su dio zastrašujućih podataka koji govore o stradanjima u Vukovaru, u kojem je poginulo 2900 branitelja i civila, protjerano 30 000 stanovnika i nestalo 1300 osoba. Svjedoci tog vremena, međimurski branitelji te obitelji poginulih i nestalih branitelja, okupili su se kod Spomen obilježja smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih. Zapovjednik grupe na Sajmištu, Posebne jedinice policije PU Varaždinske, vukovarski branitelj i logoraš Zvonko Horvatić emotivnim govorom podsjetio je okupljene na događanja u Vukovaru poručivši: "91. godine hrvatski branitelji bili su na prvoj liniji crte braneći Hrvatsku, kao što to danas rade liječnici, medicinske sestre i zdravstveno osoblje koji brane naše zdravlje. I sada, kao i 90-ih godina, potrebno nam je zajedništvo, možda i više nego ikada. Moramo biti odgovorni i čuvati svoje najmilije." Prigodnu molitvu za sve branitelje predvodio je gvardijan Župe sv. Nikole biskupa u Čakovcu fra Josip Župan.
Počast žrtvi Vukovara polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Čakovcu i u Vukovaru, podno spomen-ploče postavljene u čast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i policijskim službenicima s područja Međimurske i Varaždinske županije, na Trpinjskoj cesti, groblju tenkova, na ruševinama poduzeća „Borovo Commerce“ i na Memorijalnom groblju u Vukovaru, odao je župan Međimurske županije Matija Posavec: "Vrijeme u kojem živimo puno je izazova, no ljudske vrijednosti moraju se baštiniti, a to su prije svega poštovanje i zahvalnost koje smo dužni dati našim braniteljima. Mnogi od njih nisu se vratili svojim kućama, ali su ostavili velik trag koji moramo čuvati i pritom učiti mlađe generacije o događajima koji su se zbili tijekom Domovinskog rata."

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content