Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za nedjelju, 08. studenoga 2020.

Datum objave: 8. studenoga 2020.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata uzeto je i obrađeno 365 uzorka. Evidentirano je 116 osoba pozitivnih na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata oporavilo se 75 osoba. Do sada je ukupno uzeto  16 118 uzorka. Broj slučajeva u Međimurskoj županiji na današnji dan je ukupno  1 112. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo 2 626 osobe pozitivne na virus COVID 19 , od kojih su 33 osobe preminule, a ukupno se oporavila 1 481 osoba.
U Županijskoj bolnici Čakovec tijekom proteklih 24 sata primljeno je novih devet pacijenata, otpuštena su četiri pacijenta te je, u ovom trenutku, hospitalizirano 56 pacijenta pozitivnih na virus COVID 19, od kojih se 6 pacijenta nalaze na respiratoru. Obzirom na stavljanje u funkciju novih bolničkih kapaciteta za pozitivne COVID 19 osobe, zdravstveni sustav je pod kontrolom. U proteklih 24 sata evidentirane su četiri preminule COVID-19 pozitivne osobe: muške osobe stare 71, 67 i 78 godina, te ženska osoba stara 86 godina sa teškim dodatnim kroničnim bolestima. U zdravstvenom sustavu na virus COVID 19 pozitivan je 1 liječnik i 20 medicinskih sestara, a u samoizolaciji se nalaze 2 liječnika i 15 medicinskih sestara.
U subotu, 07. studenoga u poslijepodnevnim satima izbio je manji požar u kotlovnici u Obiteljskom domu u Otoku, u kojem je smješteno 17 korisnika. Brzom intervencijom i reakcijom svih službi, požar je ugašen a korisnici su iz preventivnih razloga premješteni u Dom u Malu Suboticu. Na mjestu događaja bili su Elizabeta Najman Hižman i Mladen Mezga iz Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije te je organiziran prijevoz štićenika, nabavka dodatnih kreveta koji su dopremljeni putem Hrvatske gorske službe spašavanja, stavljen je na raspolaganje još jedan stambeni prostor i dodatno osoblje, ukoliko će biti potrebno. Svi korisnici su u dobrom stanju tako da je nastala samo materijalna šteta. O događaju su obaviještene sve nadležne službe.
Proteklih dana ustanove koje pružaju zdravstvenu i socijalnu skrb u Međimurskoj županiji dobile su novi kontigent zaštitne opreme koja ja distribuirana i stavljena na korištenje u cilju sigurnosti zdravstvenih radnika, pacijenata i štićenika Domova.
Također, Međimurska županija pokrenula je nabavu dodatnih 2 respiratora za Županijsku bolnicu Čakovec, a u petak tijekom razgovora župana Matije Posavca i gradonačelnika grada Preloga Ljubomira Kolareka, dogovoreno je da će grad Prelog u suradnji sa tamošnjim poduzetnicima nabaviti još jedan respirator. Također, tijekom petka poslijepodne iz proračuna Međimurske županije podmiren je dio duga prema veledrogerijama kako bi se spriječila obustava lijekova za onkološke bolesnike (kemoterapija), obzirom na takve slučajeve diljem Hrvatske.
Stožer civilne zaštite Međimurske županije poziva građane koji u jutarnjim satima čekaju na uzimanje briseva na parkiralištu Svetojelenske ceste da od sutra to mogu učiniti i iz automobila. U funkciji će biti nova linija koja će omogućiti da se ne izlazi iz automobila već će zdravstveni djelatnici bris uzimati na takav način kako bi se spriječile dodatne gužve i stajanje na hladnijem vremenu. Obzirom na veliki broj testiranja građane molimo za strpljenje i razumijevanje.
Svi građani koji trebaju informaciju ili savjet vezan uz SARS-CoV-2 mogu kontaktirati Pozivni centar na broj 040 386 835, svakodnevno od 8.00 – 20.00 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar ima i Dom zdravlja Čakovec na broju 372-372, koji je dostupan od ponedjeljka do petka u vremenu od 7 do 15 sati na koji se, također, mogu dobiti sve informacije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content