Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 103. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji

Datum objave: 26. listopada 2020.

Članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji u skladu s epidemiološkim mjerama održali su 103. sjednicu GSV-a na kojoj se raspravljalo o stanju u gospodarstvu i poduzetim mjerama za suzbijanje krize uvjetovane pandemijom virusa COVID-19 u našoj županiji.
Predsjednik GSV-a u Međimurskoj županiji Mladen Zemljić podsjetio je da su nakon posljednje sjednice održane u lipnju ove godine, sastavljeni zaključci koji su upućeni svim mjerodavnim institucijama, općinama i gradovima, sindikalnim središnjicama i medijima. Zajednički zaključak svih triju partnera GSV-a je bio da Međimurska županija, općine i gradovi moraju učiniti sve kako bi se pomoglo gospodarstvenicima i zaposlenicima te građanima s ciljem da se nepovoljna situacija ne pogorša te da se spasi što više radnih mjesta.
Najvažnija točka sjednice GSV-a bila je rasprava o stanju u gospodarstvu u Međimurskoj županiji, poduzetim mjerama pomoći gospodarstvu i građanima za suzbijanje krize uvjetovane pandemijom virusa COVID-19.
Kako je izvijestio pročelnik UO za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam MŽ Darko Radanović, u cilju pomoći i rasterećenja privatnog sektora na području Međimurske županije, posebice obrtnika, poljoprivrednika, malih i mladih poduzetnika, Međimurska županija uvela je niz mjera i aktivnosti pomoći gospodarstvu, kojima se željelo dati poticaj za zadržavanje radnih mjesta, ali i pomoći onima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije koronavirusa. Dodijeljene su potpore za ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu kao što je nabava strojeva, opreme, alata, softvera i hardvera za obavljanje osnovne djelatnosti te ulaganja u aktivnosti istraživanja i razvoja, subvencionirane su kamate na postojeće poduzetničke kredite, dodijeljene su potpore male vrijednosti, otpisan je  dug prijevoznicima koncesionarima, korisnici su oslobođeni od plaćanja prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta, i dalje se sufinanciraju turistički projekti, troškovi izlaganja proizvoda i usluga na gospodarskim i obrtničkim sajmovima,  potiče nezaposlene osobe na pokretanje vlastitog posla kroz Program potpora male vrijednosti za samozapošljavanje nezaposlenih osoba. Županijske institucije pružaju potporu u savjetovanju i pomoć gospodarstvenicima te su kroz Program potpora poljoprivredi međimurskim poljoprivrednicima osigurana bespovratna novčana sredstva u iznosu od 2.250.000 kuna. Uz to, proveden je paket mjera za građane, isplaćene su jednokratne novčane potpore za građane koji su ostali bez posla uslijed epidemije i financirani su troškovi školske kuhinje za sve učenike nižih razreda.
Svim općinama i gradovima s područja Međimurske županije upućen je upit o konkretnim mjerama koje su poduzeli posljednjih mjeseca kako bi se ublažile posljedice koronakrize te direktno pomoglo građanima i gospodarstvenicima. Većina općina i gradova uvela je neki oblik pomoći, najčešće oslobađanje komunalne naknade, oslobađanje roditelja sudjelovanja u cijeni programa, opskrba maskama i dezinficijensima, oslobađanje plaćanja zakupnine za poslove prostore, što je pohvalio zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.
Gospodarski pokazatelji u 2019. godini za Međimursku županiju bili su vrlo obećavajući no, situacija se u 2020. promijenila, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši da ni jedan projekt nije zaustavljen, već naprotiv, završeno je 7 kapitalnih projekata.
Na stanje na tržištu rada u Međimurskoj županiji u 2020. godini osvrnula se Marina Kodba iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Čakovec, naglasivši da uzevši u obzir situaciju u kojoj se nalazimo zbog pandemije koronavirusom, stanje u našoj županiji nije zabrinjavajuće. U Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta bilo je uključeno preko 19 000 zaposlenih te je podnijeto preko 3000 zahtjeva poslodavaca, što čini gotovo polovicu zaposlenih u Međimurju. Krajem rujna 2020. godine u evidenciji HZZ-a bila je 2.471 nezaposlena osoba, što čini smanjenje broja nezaposlenih za 11,3 postotnih bodova u odnosu na prethodni mjesec. Ukupna zaposlenost čak je blago veća nego u rujnu prošle godine: trenutno imamo 41.299 zaposlenih osoba, dok je prošle godine bilo zaposleno 41.245 osoba. Iako se radi o veoma blagom porastu, važno je da ukupna zaposlenost nije smanjena, složili su se članovi GSV-a.
Posljednja točka dnevnog reda 103. sjednice GSV-a bila je rasprava o stanju socijalnog dijaloga u Međimurskoj županiji za koje su članovi GSV-a ocijenili kako je i dalje na zadovoljavajućoj razini.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content