Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za subotu, 24. listopada 2020.

Datum objave: 24. listopada 2020.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo MŽ danas je 112 novopozitivnih u Međimurskoj županiji. Testirane su 284 osobe, 111 nalaza je pozitivno te je pozitivan i 1 nalaz osobe testirane izvan RH s prebivalištem i boravištem u Međimurskoj županiji (dnevni migrant). Ozdravile su 32 osobe. Većina pozitivnih osoba na virus COVID-19 su kontakti sa ranije potvrđenim slučajem (bliski kontakti iz obitelji te kontakti unutar radnih okolina). U mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 1366 osoba. Do sada je ukupno uzeto 11 417 uzorka.
Zbog izuzetno velikog broja testiranja koji posljednjih dana premašuje 250 testiranja dnevno, u ispomoć epidemiološkoj službi poslano je nekoliko liječnika koji rade pod mentorstvom kako bi bržim obuhvatom kontakata pozitivnih osoba spriječili daljnje širenje virusa.
U Županijskoj bolnici Čakovec jutros su otpuštena dva pacijenta, nitko nije zaprimljen pa je, u ovom trenutku, hospitalizirano 25 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od kojih je još uvijek jedna osoba na respiratoru. Iz samoizolacije je izašlo 13 zdravstvenih i nezdravstvenih radnika koji su se vratili u sustav. Županijska bolnica Čakovec podsjeća sve građane kojima je potreban dolazak u bolnicu kako je u funkciji novi trijažni prostor koji se nalazi u suterenu, s lijeve strane od glavnog ulaza, preko puta nove zgrade Doma zdravlja.
U sustavu obrazovanja svakodnevno se prati broj učenika i zaposlenika škola koji su pozitivni na virus COVID-19 ili su u samoizolaciji. U ovom trenutku, stanje u srednjim školama je sljedeće: u Srednjoj školi Čakovec u samoizolaciji je 19,2% učenika, u Gimnaziji 15,09%, Ekonomskoj i trgovačkoj školi 13,74%, Graditeljskoj školi 7,17%, Gospodarskoj školi 6,79%, Tehničkoj školi 2%, te Srednjoj školi Prelog 0,98%. U osnovnim školama većina učenika je u samoizolaciji u Osnovnoj Školi Tomaša Goričanca u Maloj Subotici, zbog čega je tamošnji općinski Stožer civilne zaštite uputio zahtjev da škola prijeđe na model C održavanja nastave. Obzirom na ukupni broj učenika i zaposlenika u sustavu obrazovanja, nema poremećaja u praćenju nastavnog plana i programa, a obrazovne ustanove ocijenjene su kao sigurna mjesta.
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o zabrani posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe, osim u iznimnim slučajevima (teško bolesni korisnici), kada odluku o tome donosi ravnatelj te ustanove. Preporučuje se organizatorima utakmica grupnih sportova (nogomet, košarka, rukomet i drugi) te organizatorima drugih okupljanja s više od 20 osoba da se NE održavaju. Stožer civilne zaštite Međimurske županije apelira na stožere međimurskih općina i gradova da pojačano kontroliraju mjesta javnih okupljanja, a sportske klubove i udruge molimo da do 7. studenog odgode sve sportske manifestacije.
Dom zdravlja Čakovec uspostavio je call centar na broju 372-372, koji je dostupan od ponedjeljka do petka u vremenu od 7 do 15 sati na koji se mogu dobiti sve informacije vezane uz novonastalu situaciju. Također, građani mogu nazvati Upravni odjel Međimurske županije na telefone 374-064 ili 374-035 za sva ostala pitanja.
Domovi za starije i nemoćne osobe organiziraju rad u grupama i vrše pojačana testiranja korisnika, a osobito djelatnika domova. Podsjećamo kako je važno spriječiti ulazak virusa u domove. Stožer apelira na mlađe osobe, jer one uglavnom imaju blaži oblik bolesti ili su asimptomatske, da se ponašaju u skladu s preporukama jer mnogi od njih žive sa starijim i ranjivim osobama koje su najugroženije, što ima za posljedicu širenje infekcije. Apelira se na mlade da se ne grupiraju u izlascima.
Stožer civilne zaštite Međimurske županije poziva na dosljedno pridržavanje mjera, nošenje maski i održavanje fizičke distance. Unatoč trenutno nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji, poštivanjem spomenutih mjera i vlastitom odgovornošću možemo smanjiti broj pozitivnih osoba na virus COVID-19 u narednim danima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content