Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Informacija o režimu ulaska u susjedne zemlje

Datum objave: 22. listopada 2020.

Informacija o režimu ulaska u Austriju, Njemačku i susjedne zemlje s kojima neposredno graničimo
Zbog velikog broja stanovnika Međimurja koji rade ili iz obiteljskih razloga putuju donosimo i režim prelaska državne granice u zemlje u neposrednom okruženju te Republiku Austriju i SR Njemačku u kojima radi veći broj osoba s prebivalištem u Međimurskoj županiji.
Austrija
Od 17. listopada 2020. na snazi je upozorenje austrijske Vlade za putovanja iz Hrvatske slijedom kojeg je putnicima iz Hrvatske ulazak u Austriju moguć samo uz predočenje negativnog PCR-testa koji nije stariji od 72 sata izuzev Brodsko-posavske županije, Istarske županije, Koprivničko-križevačke županije, Osječko-baranjske županije, Šibensko-kninske županije, Varaždinske županije i Zadarske županije. Ako ne putujete iz prethodno navedenih županija te ako se pri ulasku u Austriju ne može predočiti negativni test, osobe se upućuju u karantenu te su dužne u roku od 48 sati obaviti testiranje. Putnici koji u Austriju ulaze bez testa moraju na granici potpisati izjavu o samoizolaciji. Pojedinci mogu ući u Austriju bez ograničenja ako su u pitanju obiteljski razlozi od posebnog značaja (bolest, posjet životnom partneru ili djeci, sahrana ili vjenčanje), a što je potrebno vjerodostojno utvrditi pri ulasku u Austriju (npr. preslika putovnice člana obitelji, rodnog lista, potvrde o prebivalištu i sl.). Sve iznimke i dodatne informacije su na poveznici.
Mađarska
Uredbom Vlade od 1. rujna, koja je produljena do kraja listopada 2020., zabranjuje se ulazak u Mađarsku svim stranim državljanima, pa tako i državljanima Republike Hrvatske, koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Strani državljani koji imaju regulirani boravak u Mađarskoj prilikom povratka iz inozemstva podliježu obavezi samoizolacije/karantene u trajanju od 14 dana. Ista se može ukinuti u slučaju dva negativna testa SARS-COV-2 PCR, izvršena u Mađarskoj o osobnom trošku, u roku od pet dana, s razmakom od najmanje 48 sati. Državljani Republike Hrvatske koji žive u pograničnom pojasu od 30 km mogu ulaziti na teritorij Mađarske, uz jednokratni boravak od najviše 24 sata. Više informacija potražite na poveznici.
Njemačka
Provođenje obavezne mjere samoizolacije na snazi je za putnike iz rizičnih zemalja i područja, temeljem klasifikacije Instituta Robert Koch. Dubrovačko-neretvanska, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslovačka, Splitsko-dalmatinska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija te Grad Zagreb označeni su kao zone povišenog rizika te je dolaskom iz navedenih potrebno ići u samoizolaciju. Osobe koje ulaze u Saveznu Republiku Njemačku, a koje su provele vrijeme u rizičnom području u bilo kojem određenom razdoblju u roku od 14 dana prije ulaska, podliježu obveznom COVID-19 testu i mogu biti podvrgnute 14 dnevnoj samoizolaciji. Obveza samoizolacije ne odnosi se na osobe u tranzitu. Više informacija potražite na poveznici.
 
Slovenija
Od 29. rujna su izmijenjena pravila za ulazak hrvatskih građana u Sloveniju. Sljedeće županije su na crvenoj listi te nije moguće ući u Sloveniju bez obavezne propisane mjere samoizolacije: Šibensko-kninska, Zadarska, Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Splitsko-dalmatinska te Virovitičko-podravska županija. Postoje iznimke za određene kategorije na koje se ne primjenjuje karantena poput prekograničnih radnika (potrebno dokazati svoj status potvrdom), osobe koje su u tranzitu kroz Republiku Sloveniju u drugu zemlju u roku od 12 sati od ulaska, imatelji dokaza o zakazanom hitnom liječničkom pregledu i sl. Više informacija o svim iznimkama i mjere prelaska granice pročitajte na poveznici.
Dodatne informacije možete pronaći na mrežnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Reopen Europa.
Više informacija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u državama članicama Europske unije dostupno je i na stranicama Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content