Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predsjednik Milanović u prvom službenom posjetu Međimurskoj županiji obišao Centar znanja: "Međimurje može poslužiti kao uzor drugima"

Datum objave: 19. listopada 2020.

Bivši kompleks vojarne u Čakovcu 2007. godine prenesen je u vlasništvo Međimurskoj županiji, čime je otvoren prostor razvoju Centra znanja Međimurske županije s ciljem da se na jednom mjestu razvijaju institucije iz visokoobrazovnog, poslovnog i javnog sektora kako bi se omogućila njihova interakcija te kvalitetniji zajednički rad.
Trinaest godina kasnije, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije, Svjetske banke i sredstvima iz EU fondova na prostoru Centra znanja u funkciji je šest bivših vojnih objekata u kojima djeluje 8 podupirućih, obrazovnih i znanstvenih institucija:  Međimursko veleučilište u Čakovcu s četiri studijska programa i tisuću studenata, Studentski dom s 32 kreveta i restoranom, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA kao regionalni koordinator i regionalna razvojna agencija u kojoj radi 21 stručnjak, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje s poslovnim inkubatorom u kojem djeluje 60  inkubiranih poduzeća s više od 100 zaposlenih, Međimurska energetska agencija MENEA s 8 stručnjaka za podršku u podizanju energetske učinkovitosti, MIN – Međimurje, investicije, nekretnine za upravljanje imovinom MŽ, Turistička zajednica Međimurske županije i Razvojno-edukacijski centar za Metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec. Centar znanja MŽ, kao dio poslovne zone Poslovni park Međimurje, predstavlja najbolji primjer i nadahnjujuću inicijativu revitalizacije prostora, strateškog planiranja, usmjerenog djelovanja i sinergije potpornih, obrazovnih i znanstvenih institucija te ga je upravo iz toga razloga, u okviru svog prvog posjeta Međimurskoj županiji, obišao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.
"Inicijativa Centar znanja Međimurske županije predstavlja jedini sveobuhvatni primjer revitalizacije nekadašnjih vojarni u vibrantan ekosustav javnih i obrazovnih institucija, poduzeća i udruga usmjerenih ka razvoju gospodarstva. U ovaj prostor uloženo je oko 95 milijuna kuna, većinom europskih sredstava, no ovdje ne stajemo, već nastavljamo s ulaganjima, s ciljem da Centar znanja još više doprinosi razvoju lokalnog gospodarstva i obrazovanja.", naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je predsjedniku Milanoviću predstavio 70 kapitalnih projekata koji su naslonjeni na županijski proračun: „Motivirani željom da predsjednik Milanović Međimurje pamti i prezentira diljem svijeta kao primjer dobre prakse, predstavili smo našu županiju, mali kutak na sjeveru Hrvatske u kojem su vrijedni ljudi koji marljivo i produktivno rade.“
Centar znanja zamišljen je kao mjesto sinergije obrazovanja i gospodarstva, što najbolje potvrđuje Metalska jezgra, prva znanstveno-istraživačka ustanova na području sjeverozapadne Hrvatske u području strojarstva koja će provoditi vrhunska istraživanja usmjerena na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje konkurentnosti metalske i povezanih industrija. Na oko 2000 m2 smješteni su laboratoriji, radionice, izložbeni prostor, uredi i učionice, a među vrhunskom opremom koja se nalazi u Metalskoj jezgri je 3D FDM printer marke Stratasys F900, jedini takav printer u krugu od 500 km (prvi najbliži printer nalazi se u Milanu).
Uz Metalsku jezgru, predsjednik Milanović se upoznao s radom Tehnološko inovacijskog centra, u kojem je smješteno 40 start up poduzeća, te je obišao Međimursku palaču turizma i multimedijalnu postavu pod nazivom "Ekomuzej Međimurje malo", svojevrsni virtualni "međimurski Minimundus ", Međimurje u malom.
Obilasku su nazočile saborske zastupnice Boška Ban-Vlahek i Andreja Marić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, pročelnici Međimurske županije te ravnatelji institucija na području Centra znanja.
"Centar znanja Međimurske županije primjer je kako se odgovorno, vrijedno i konstruktivno postupa s idejama jer potrebne su ideje i dobra organizacija da bi se dobio europski novac.", rekao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović istaknuvši da Međimurje, odnosno Međimurci mogu poslužiti kao uzor drugima.
Među dobrim primjerima prakse u Međimurju izdvajaju se mnoga uspješna poduzeća, a predsjednik Milanović posjetio je tvrtku Centrometal u Macincu koja je regionalni lider na tržištu proizvoda za centralno grijanje i primjer izvozno orijentirane tvrtke. Direktor tvrtke Davor Zidarić naglasio je da izvoze više od 70% proizvoda, i to diljem svijeta. Svoj posjet Međimurskoj županiji predsjednik Milanović završio je obilaskom romskog naselja Parag u kojem se susreo s predstavnicima romske nacionalne manjine.
Izvor fotografija: Međimurska županija; Ured Predsjednika RH / Marko Beljan

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content