Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za subotu, 17. listopada 2020.

Datum objave: 17. listopada 2020.

U Međimurju najviše testiranih u jednom danu od početka pandemije - 496
Od jučer uzetih, neobrađenih 148 uzoraka, 62 nalaza je pozitivno, dokazan je virus u mikrobiološkom laboratoriju  ZZJZ MŽ kod 3 osobe iz drugih županija te je potvrđen i 1 slučaj osobe pozitivne na COVID 19 virus u Zagrebu, a koja se zbog mjesta prebivališta statistički vodi pod Međimursku županiju.  Danas do 11 sati uzeto je 496 uzoraka od čega je 198 nalaza negativno, a 298 je u obradi.
Trenutno je 231 aktivan slučaj pozitivnih na virus COVID 19  –  17 osoba se oporavilo, za 20 osoba još traje epidemiološki nadzor, 61 osoba je nepoznate epidemiološke anamneze, 134 osobe su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama, 15 osoba iz ustanove za starije i nemoćne osobe (korisnici i djelatnici) te 1 osoba s prebivalištem u Međimurskoj, a s boravištem u drugoj županiji.
Budući je zabilježen je i prvi slučaj pozitivnih osoba u Domu za starije i nemoćne osobe  kod korisnika i djelatnika ustanove, u tijeku je testiranje svih zaposlenika i korisnika, a posjete su zabranjene.
Do sada je ukupno testirano 9816 osoba.  Trenutno  je 1004  osobe u samoizolaciji (pozitivni na virus COVID 19  i njihovi kontakti), no nisu još kontaktirani svi kontakti svi kontakti pozitivnih i nisu svi evidentirani u Centralnom repozitoriju.
Hospitalizirano je 14  osoba i nitko nije na respiratoru.
ZZJZ će od ponedjeljka 19.listopada 2020. započeti s procjepljivanjem protiv gripe. Ove godine osigurano je 13.400 doza cjepiva (22% više nego lani) i cijepljenje će biti provedeno najprije za korisnike i djelatnike domova za starije i nemoćne, potom osobe za koje je cjepivo besplatno i to isključivo kod odabranog liječnika obiteljske medicine ili pedijatra kojima je prvih 6.400 doza dostavljeno. Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, mogu se cijepiti ako sami kupe cjepivo, za koje je također potreban privatni recept odabranog liječnika obiteljske medicine, a moguće je cijepljenje i u pojedinim ljekarnama. Redovito cijepljenje protiv gripe najučinkovitiji je način zaštite te Stožer civilne zaštite poziva građane da se cijepe te na taj način preveniraju moguće komplikacije koje gripa može izazvati.
S obzirom na povećanje broja osoba pozitivnih na COVID 19 virus,  Stožer CZ Međimurske županije apelira na dosljedno pridržavanje svih propisanih mjere, posebno nošenje zaštitnih ili medicinskih maski, fizičku distancu te izbjegavanje svih okupljanja s većim brojem ljudi. Budimo odgovorni i solidarni – pridržavanjem mjera štitimo sebe i sve s kojima smo u kontaktu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content