Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za petak, 16. listopada 2020. godine

Datum objave: 16. listopada 2020.

U Međimurju povećanje broja pozitivnih na COVID 19 virus
Od jučer uzetih, neobrađenih 164 uzoraka, 44 nalaza je pozitivno. Danas do 11 sati uzeto je 148 uzoraka i svi su u obradi.
Trenutno je 186 aktivnih slučajeva pozitivnih na virus COVID 19 – 11 osoba se oporavilo, za 12 osoba još traje epidemiološki nadzor, 61 osoba je nepoznate epidemiološke anamneze, 113 osoba su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama.
Do sada je ukupno testirano 9320 osoba. Trenutno je 978 osoba u samoizolaciji (pozitivni na virus COVID 19 i njihovi kontakti).
Hospitalizirano je 13 osoba i nitko nije na respiratoru. Nitko nije preminuo i u ovom trenutku nema prodora u zdravstveni i socijalni sustav.
S obzirom na povećanje broja osoba pozitivnih na COVID 19 virus, Stožer CZ Međimurske županije uputio je apel građanima Međimurja:
Poštovane građanke i građani Međimurske županije,
S obzirom da je posljednjih dana došlo do značajnog porasta broja osoba pozitivnih na virus COVID 19 u našem Međimurju, još jednom upućujemo apel da svi zajedno pokušamo sljedeća dva tjedna učiniti korak više u zajedničkoj odgovornosti prema nama samima, našim bližnjima, susjedima i našim sugrađanima.
Osnovni zadatak sviju nas koji sudjelujemo u radu Stožera civilne zaštite Međimurske županije je sprječavanje prodora virusa COVID 19 u naše zdravstvene i socijalne ustanove te ustanove koje skrbe o starijima i nemoćnima, u čemu smo, za sada, vrlo uspješni.
Bez obzira na troznamenkasti broj oboljelih, virus nije ušao u sustav zdravstvene skrbi. Sretna okolnost je i ta da od ukupnog broja pozitivnih koje pratimo od kraja veljače ove godine, nitko od nije bio na respiratoru te nije preminuo od ili s virusom COVID 19.
Međutim, ubrzani porast broja pozitivnih stvara brojne probleme u životima sviju nas. Ako ste COVID pozitivni, ugrožavate Vaše bližnje, osobito starije i nemoćne osobe, ugrožavate zdravlje i Vaših kontakata koji moraju u samoizolaciju koja, pored zdravstvene ugroze, ugrožava egzistencijalnu i materijalnu sigurnost.
Porast broja oboljelih otežava i kretanje preko granica što je važno za brojne naše sugrađane na privremenom radu u Sloveniji, Austriji ili Njemačkoj.
Stožer civilne zaštite Međimurske županije nema namjeru inzistirati na zabranama, zatvaranjima ili ograničavanju kretanja jer život i gospodarstvo moraju funkcionirati. Uvjereni smo kako svi zajedno želimo da se što prije omoguće posjete štićenicima u domovima za starije i nemoćne. Nemogućnost boravka, pogleda ili razgovora s članovima obitelji koji su u domovima dovodi do narušavanja psihičkog stanja, a time i mentalnog zdravlja. Uvjereni smo kako svi zajedno želimo nesmetano odvijanje nastave za naše učenike jer oni su naša budućnost i generacija od koje svi imamo velika očekivanja. Vjerujemo kako svi želimo povratak gospodarskog života u normalu, očuvanje radnih mjesta te da se ne smanjuju materijalna prava onima koji moraju biti u samoizolaciji.
Vjerujemo kako svi želimo omogućiti posjete našim bolesnicima koje su trenutno ograničene. Stoga, baš kao što smo apelirali na odgovornost, strpljenje i razumijevanje u mjesecima kada smo bili sredina s daleko najmanjim brojem oboljelih, tako i sada, više nego ikada, apeliramo i pozivamo da se suzdržimo od okupljanja, grupiranja, javnih skupova i izloženosti prostorima s većim brojem ljudi.
Odgovorno ponašanje u danima koji su pred nama, donijet će nam veću radost i olakšanje u vremenima koja nam slijede, a to je vrijeme obiteljskih blagdana.
Posljednjih tjedana svakodnevno se obavlja veliki broj testiranja što je jedan od razloga povećanog broja pozitivnih na virus COVID 19, baš kao i značajno povećanje u našem okruženju i gotovo cijeloj Europi. Hladnije vrijeme također utječe na pojavu i brže širenje virusa. No, unatoč tome želimo biti primjer odgovorne zajednice, primjer solidarnosti, humanosti i brige za naše sugrađane.
Zajedno smo na istom zadatku, s istim ciljem, s istim strahovima i nedoumicama, ali i nadom kako će sve ovo uskoro biti iza nas. Shvatimo li to, pridržavamo li se preporuka i mjera,vodimo računa jedni o drugima i samima sebi, pobijedit ćemo i ovaj val virusa.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content