Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nastavkom prekograničnog projekta uređuje se turistička infrastruktura Donjeg Međimurja

Datum objave: 15. listopada 2020.

U Goričanu je održana početna konferencija prekograničnog projekta „Two Rivers one Goal II“. Projekt je nastavak završenog projekta „Two Rivers one Goal“ koji se provodio od 2017. do 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 888.876,76 eura, a 85 %  sufinancirano je sredstvima Europske unije putem prekograničnog programa Interreg Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. Općina Goričan nositelj je projekta dok su Općina Donji Vidovec, Legrad, Tótszerdahely  te MURA RÉGIÓ ETT projektni partneri, a Turistička zajednica Međimurske županije pridruženi partner.
Početnoj konferenciji nazočili su zamjenik župana Josip Grivec kao predsjednik Europske grupacije za teritorijalnu suradnju MURA RÉGIÓ ETT, načelnik Općine Goričan Mario Moharić, načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin, načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić, načelnica Općine Tótszerdahely Viktória Havasi te Rudi Grula ispred Turističke zajednice Međimurske županije.
„Provedbom projekta „Two Rivers one Goal II“ osigurat će se razvoj konkurentnih i održivih turističkih atrakcija na postojećim prirodnim i kulturnim resursima pograničnog područja uz rijeke Muru i Dravu. Naglasak je na razvoju i dogradnji zajedničkog hrvatsko-mađarskog turističkog proizvoda temeljenom na vodenom turizmu kojim će se privući više turista u regiju te će se poboljšati kvaliteta života svih naših stanovnika s obje strane granice“. Rekao je zamjenik župana Josip Grivec
U sklopu projekta, Općina Goričan ovim će projektom izgraditi i urediti turističke objekte na ribnjaku Šuderica. U sklopu ribnjaka urediti će se info točka za turiste, uredit će se izložbeni i interpretacijski centar, uredit će se odmorište za bicikliste, tzv. smart-bike point koji će biti opremljen USB punjačem, WIFI konekcijom te mapom s osnovnim informacijama o biciklističkim rutama.
Općina Donji Vidovec će izgraditi i urediti tradicionalni etno-park u svrhu promocije tradicijskih obrta s fokusom na tradiciji ispiranja zlata. U sklopu Etno-parka izgradit će se pet drvenih kućica u kojima će se izložiti tradicionalni alati, a u njima će se moći pronaći sve informacije o tradicionalnim obrtima, osobito o ispiranju zlata kao i demonstracije istog. U sklopu projekta predviđene su četiri demonstracije ispiranja zlata koje će se održati u organizaciji Općine Donji Vidovec.
Putem projekta nabavit će se električni solarni čamac u svrhu organizacije vodenih turističkih tura na rijeci Dravi kao i uređenje odmorišta za bicikle u Legradu, uredit će se umjetno jezero u Mađarskoj. Najvažniji cilj projekta je predstaviti novi, održivi i turistički proizvod koji će se temeljiti na vodeni turizam turističkim zajednicama te turistima promovirati svoj turizam.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content