Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Vlada RH prihvatila Program potpore međimurskim pčelarima zahvaljujući kojem će se isplatiti milijun kuna pomoći

Datum objave: 14. listopada 2020.

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćen je Program potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica na području Međimurske županije te će iz Državnog proračuna biti izdvojeno milijun kuna pomoći. Zbog masovnog uginuća pčela i nanesene štete koja je zadesila velik broj međimurskih pčelara početkom lipnja ove godine, župan Međimurske županije Matija Posavec je proglasio prirodnu nepogodu na dijelu područja Međimurske županije.
Provedbom mjere pomoći iz navedenog Programa pčelarima bi se osigurala mogućnost daljnjeg ostanka u sektoru pčelarstva što bi izravno utjecalo na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, na nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na ponovo vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti. 
Potpora se dodjeljuje pčelarima koji su upisani i ažurirani u Evidenciji pčelara i pčelinjaka, a kod kojih je temeljem Zapisnika o inspekcijskom nadzoru izvršenom na pčelinjacima u Međimurskoj županiji tijekom mjeseca lipnja utvrđen pomor pčela. Potporu ukupne vrijednosti od milijun kuna će dobiti 37 pčelara kod kojih je utvrđen pomor ukupno 1.211 pčelinjih zajednica.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content