Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije za srijedu, 14. listopada 2020. godine

Datum objave: 14. listopada 2020.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo MŽ u Međimurskoj županiji u posljednja 24 sata pozitivan nalaz na virus COVID-19 potvrđen je kod 46 osoba, a 5 osoba je ozdravilo.
Od jučer uzetih 227 uzoraka, 181 nalaz je negativan, 45 nalaza je pozitivno. Danas do 11h uzeto je 169 uzoraka i svi su u obradi.
Trenutno je 151 aktivni slučaj pozitivan na COVID 19 virus – 5 osoba se oporavilo, 13 osoba je u epidemiološkoj obradi, 43 osobe su nepoznate epidemiološke anamneze, 94 osobe su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama, 1 osoba strani državljanin koji radi na području MŽ. Do sada je ukupno testirano 8 994 osoba.  Trenutno  je 837  osoba u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti).
Hospitalizirano je 13 osoba i nitko nije na respiratoru.
Činjenica je da je ovo najveći broj novopozitivnih osoba u jednom danu od početka pandemije u veljači ove godine na području Međimurske županije.
„Dolaskom hladnijeg vremena bilo je za očekivati i porast broja pozitivnih na COVID 19 čemu svjedoči i eksponencijalni rast novopozitivnih osoba u čitavoj Hrvatskoj  (danas 748) te nama susjednim zemljama. Stoga je Stožer CZ Međimurske županije predložio, a Nacionalni stožer  donio određene mjere s ciljem sprječavanja širenja virusa koje su od ponedjeljka 12.10.2020. u primjeni. Kao i tijekom prvog vala, bez obzira na sve donesene mjere, najvažnija je disciplina stanovništva te kao Stožer, ponovno apeliramo na naše sugrađane da se dosljedno pridržavaju svih propisanih mjera, budu odgovorni i solidarni. Razumljiv je strah i reakcije pojedinaca koji na društvenim mrežama negiraju postojanje i opasnost virusa po zdravlje, poglavito mlađih osoba, no činjenica je da je virus prisutan, da se širi te da je u sezoni gripe i prehlada mogućnost infekcije COVID 19 virusom povećana, a time i opasnost po zdravlje svih, a najviše starijih i kroničnih bolesnika. Teško je predvidjeti tko će imati kakve simptome i eventualne tegobe i posljedice, a tko će proći asimptomatski. Samo savjesnošću, odgovornošću za sebe i ljude s kojima smo u kontaktu možemo zaustaviti daljnje širenje virusa te time zaštiti naš zdravstveni, socijalni, obrazovni sustav kao i gospodarstvo. Svima nam nedostaje aktivan društveni život, no suzdržimo se sljedećih tjedana od događaja, privatnih ili javnih, na kojima se okuplja veći broj ljudi, održavajmo fizičku distancu i higijenu ruku, nosimo zaštitne maske – čuvajmo svoje bližnje i sebe.“ – poručio je načelnik Stožera CZ MŽ Josip Grivec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content