Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na 19. sjednici Skupštine Međimurske županije prihvaćena odluka o isplati 300 kn jednokratne pomoći srednjoškolcima do kraja listopada, prijedlog programa javnih potreba u kulturi i zaključci o osiguravanju sredstava za obnovu pružne infrastrukture na području Međimurske županije

Datum objave: 8. listopada 2020.

Sukladno važećim epidemiološkim mjerama u prostoru Tehnološko inovacijskog centra Međimurje održana je 19. sjednica Skupštine Međimurske županije. Vijećnici su usvojili 31 točku dnevnog reda među kojima je polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Međimurske županije za 2020. godinu, prijedlog odluke o dodjeli jednokratne financijske potpore redovnim učenicima srednjih škola za školsku godinu 2020./2021., izvješća o radu županijskih ustanova, koordinacija i savjeta te prijedlozi zaključaka o prodaji nekretnina u županijskom vlasništvu s ciljem razvijanja gospodarske zone Čakovec.
Stanje u prometu, koronavirus, Savjet mladih MŽ neke su od tema aktualnog sata
Sjednica je započela aktualnim satom kojeg je otvorio vijećnik Ivica Baksa komentarom upućenim predsjedniku Skupštine Mladenu Novaku vezanom za konferenciju za novinare koju je SDP održao na temu Županijske bolnice Čakovec te je istaknuo kako se politika ne bi smjela uplitati u rad Bolnice. Vijećnik Petar Novak postavio je pitanje o otkupu plastične ambalaže na području grada Preloga gdje samo jedan trgovački lanac otkupljuje plastičnu ambalažu. Na području Preloga gomila se sve više neodgovarajuće odložene ambalaže te je vijećnik predložio da se sufinanciraju otkupne stanice ili da se smanji otkupna cijena ambalaže kako bi otkupne stanice imale pozitivnu računicu.  Župan Međimurske županije Matija Posavec je kazao kako će se u suradnji s gradom Prelogom i PREKOM-om pokušati naći odgovarajuće rješenje.
VVijećnik Damir Grašić uputio je prijedlog Stožeru civilne zaštite Međimurske županije da u svakodnevna izvješća o koronavirusu prilože podatke o mjestu prebivališta oboljelih. Također, postavio je pitanje o sigurnosti u prometu u Čakovcu, odnosno predložio je zamjenu semafora kružnim tokovima. U svom odgovoru župan Posavec je kazao kako je pitanje prometne infrastrukture u Čakovcu u nadležnosti Grada Čakovca, a ŽUC godišnje izdvoji 3, 5 milijuna kuna za građenje, rekonstrukciju i održavanje cesta na području grada te se složio da su kružni tokovi bolje rješenje kada je u pitanju sigurnost prometa.
Prijedlog oko povećanja upisnih kvota za zanimanje „tehničar za računarstvo“ u Tehničkoj školi Čakovec istaknuo je vijećnik Franjo Cimerman dodavši da je to najtraženiji smjer te bi zbog velikog interesa djece i poslodavaca trebalo omogućiti veće upisne kvote. Pročelnica UO za obrazovanje i kulturu MŽ Blaženka Novak pojasnila je kompleksnu problematiku upisa u srednje škole istaknuvši kako postoji čitav niz kurikuluma koji sadrže informatičke predmete te je istaknula da srednje škole u Međimurskoj županiji nastoje maksimalno prilagoditi upisne kvote interesu učenika.
Vijećnik Igor Ivković također je uputio molbu da se u izvješćima Stožera civilne zaštite Međimurske županije vezanima uz koronavirus istaknu podaci o oboljelima na razini gradova i općina kako bi se pomoglo poduzetnicima da prilagode svoje poslovanja u odnosu na trenutna žarišta. Drugo pitanje vijećnika Ivkovića odnosilo se na važnost Savjeta mladih Međimurske županije te je naglasio kako bi se trebalo češće konzultirati i savjetovati s članovima Savjeta mladih prilikom donošenja odluka koje se tiču mladih u županiji. Pitanje glede kriterija odobravanja ili odbijanja određenih događanja i manifestacija na području Međimurske županije za vrijeme pandemije koronavirusom postavio je vijećnik Matija Žugec, na koje je zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec odgovor pojasnivši da Stožer nema ovlasti zabraniti manifestacije, već izdaje preporuke koje su utemeljene na mišljenju epidemiološke struke, odnosno Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.
Vijećnica Ivančica Somođi postavila je dva pitanja za koja je zatražila pisani odgovor. Pitala je koliko je mjera o provedbi i zaštiti prava djeteta provedeno od strane Centra za socijalnu skrb na području Međimurske županije u posljednjih 5 godina te da li se u općinama na području Međimurske županije komunalna naknada i doprinos skupljaju u gotovini. Čestitke na imenovanju donedavne zamjenice župana Međimurske županije Sandre Herman na mjesto državne tajnice u Ministarstvu turizma i sporta uputio je vijećnik Siniša Šalamon koji je kazao da je to veliki korak u promociji Međimurja, međimurskih projekata i inicijativa na razini Hrvatske, kao i veliko priznanje stručnosti i radu Međimuraca za koje se nada da će postati pravilo, a ne izuzetak.
Vijećnica Mihaela Martinčić prenijela je molbu roditelja da se kvalitetnije uskladi prijevoz autobusom za učenike koji putuju s područja donjeg Međimurja prema Čakovcu. Župan Posavec i nadležna pročelnica Novak odgovorili su kako je riječ o linijskom prijevozu putnika te je već pokrenut postupak prilagođavanja voznih redova, a od strane prijevoznika obećano je kako će biti dodan po jedan autobus u terminima koje učenici najviše koriste.
Na dnevnom redu 19. sjednice Skupštine Međimurske županije našla se 31 točka, no s predloženim dnevnim redom nisu bili suglasni vijećnici Kluba HDZ-a koji su napustili sjednicu.
Vijećnici su jednoglasno prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Međimurske županije za 2020. godinu i izvješće o radu župana Međimurske županije za prvih šest mjeseci 2020. godine u kojem su detaljno obrazložene brojne aktivnosti. O dinamici rada Županije dovoljno govori broj realiziranih kapitalnih investicija, provedenih projekata, brojna ulaganja u zdravstvo i obrazovanje kao temelj na kojima se bazira razvoj Županije.
Prihvaćen je i prijedlog Odluke o dodijeli jednokratne financijske potpore redovitim učenicima srednjih škola u iznosu od 300 kuna kojim se želi rasteretiti roditelje velikih troškova. Sredstva su namijenjena nabavci radnih materijala i pribora za izvođenje nastavnih programa te će oko 1, 2 milijuna kuna potpore za više od 4000 međimurskih srednjoškolaca biti isplaćeno na račune srednjih škola najkasnije do kraja listopada.
Međimurska županija raspisat će dva natječaja za kapitalizaciju imovine, odnosno prodaju nekretnina i zemljišta - šest građevinskih zemljišta u gospodarskoj zoni istok u Čakovcu te nekretnine na području gospodarske zone "Poslovni park Međimurje".
Prihvaćene su odluke o davanju na korištenje nekretnina Metalskoj jezgri Čakovec i Javnoj ustanovi Međimurska priroda, kao i prijedlog odluke o raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka u 2020. godini.
Na osnovi raspisanog Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Međimurske županije za 2020. godinu uvršteno je 35 manifestacija i programa za koje je će se iz proračuna Međimurske županije izdvojiti 177 000 kuna.
Formirano je Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda te su prihvaćena izvješća o radu u 2019. godini Zavoda za javno zdravstvo MŽ, Zavoda za hitnu medicinu, Doma zdravlja Čakovec, Ljekarne Čakovec, Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec, Doma za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“, Centra za socijalnu skrb, Muzeja Međimurja Čakovec, Savjeta mladih, Zavoda za prostorno uređenje, Centra dr. Rudolf Steiner, Zajednice tehničke kulture, Vatrogasne zajednice, Koordinacije za ljudska prava Međimurske županije i  Zaklade za prevenciju Međimurske županije.
Skupština je imenovala predsjednicu i članove Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda te Koordinacije za ljudska prava Međimurske županije.
Prihvaćeni su prijedlozi financijskog i godišnjeg plana građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta za 2021. godinu te na prijedlog vijećnika Željka Pavlica, zaključci o osiguravanju sredstava za obnovu i redovito održavanje mreže pruga i pružne infrastrukture na području Međimurske županije te obnovu, modernizaciju i elektrifikaciju cijele dionice pruge Zaprešić-Novi Marof-Kotoriba. Župan Posavec održao je sastanak s predsjednikom Uprave društva HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem i 9 predstavnika međimurskih gradova i općina na kojem je sudjelovao i vijećnik Pavlic te je s HŽ Infrastrukturom usuglašeno da se vodi računa o signalizaciji željezničko-cestovnog prijevoza, modernizaciji svjetlosne signalizacije na željezničkim prijelazima te o remontu pruga.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content