Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Projekt klonske selekcije pušipela ušao u završnu godinu i dokazao svoju važnost – kvaliteta pušipela potvrđena na najprestižnijem vinskom natjecanju

Datum objave: 3. listopada 2020.

Prije petnaestak godina od međimurskih vinara potekla je ideja o razvijanju županijske marke vina koja bi služila kao temelj za vinarenje i razvijanje enološke turističke priče. S tim je ciljem 2011. godine započeo projekt "Klonska selekcija pušipela" u suradnji Međimurske županije, Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae te Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a Međimurje je iz sorte moslavac dobilo autohtonu vinsku sortu – pušipel.
"Shvatili smo da je potrebno poraditi na genetskoj osnovi sorte i izdvojiti selekciju upravo s područja Međimurja koja će omogućiti postizanje kvalitetnije proizvodnje grožđa, a samim time i kvalitetnijih vina.", istaknuo je voditelj projekta i predstavnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Darko Preiner dodavši da su postignuti svi zacrtani ciljevi projekta.
Sam projekt ušao je u svoju završnu godinu, a na imanju obitelji Horvat u Svetom Urbanu, gdje su zasađeni najkvalitetniji trsovi klonske selekcije pušipela, stiglo je vrijeme berbe. Unatoč vrlo kišnoj i hladnoj godini, parametri kakvoće vrlo su dobri te se očekuje jako dobra kvaliteta vina, što je naglasio domaćin Robert Horvat. Od 32 početna klona pušipela koji su u matičnom nasadu na imanju vinarije Horvatovih zasađeni 2011. godine, do danas su stručnjaci s Agronomskog fakulteta izdvojili pet klonskih kandidata koji su se pokazali najkvalitetnijima i koji su upotrijebljeni za podizanje certificiranog matičnjaka.
"Vjerujemo da će se ovaj sadni materijal sve više koristiti u narednim godinama te nas čeka još puno posla vezanog uz samu sortu. Tek sad počinjemo graditi iskustva, prilagođavati vinogradarenje i tehnologiju, no međimurski vinogradari su i više nego spremni za ove izazove.", kazao je voditelj projekta Preiner. Da su međimurski vinogradari i vinari dorasli poslu dobro je poznato, ali i potvrđeno brojnim priznanjima i nagradama među kojima su posljednja stigla s najprestižnije svjetske vinske izložbe Decanter World Wine Awards održane u rujnu u Londonu. Jedna zlatna, osam srebrnih, šest brončanih medalja i tri preporuke među 16 500 vinskih uzoraka iz cijelog svijeta još jedan su dokaz kvalitete međimurske vinske priče.
"Iz godine u godinu naša vina dobivaju sve više nagrada, što je potvrda dobrog i kontinuiranog rada, a ovdje se vidi i kvaliteta pušipela koji je na Decanteru osvojio većinu medalja u raznim varijantama. U narednim godinama očekujemo još bolje rezultate jer krećemo s vinifikacijom loznih cijepova u našim vinogradima, no važno je istaknuti da ove nagrade iznimno cijene turisti jer smo svrstani u sam vrh svjetske kvalitete.", kazala je tajnica Društva "Hortus Croatiae" Tea Dvanajščak.
Čestitke na osvojenim medaljama vinarima su uputili župan Međimurske županije Matija Posavec i zamjenik župana Josip Grivec. "Međimurska vinska priča zaokruženi je turistički proizvod koji ima sve potrebne elemente – od vinskog krajolika, infrastrukture do vrijednih ljudi bez kojih ove priče ne bi bilo. U suradnji sa stručnjacima s Agronomskog fakulteta naši vinari stvaraju vrhunska vina, a sve to nastojimo podržati stvaranjem dodatnih sadržaja, poput manifestacije Urbanovo i vidikovca koji će se uskoro izgraditi na Mađerkinom bregu." kazao je župan Posavec.
Jedna od najvažnijih turističkih točaka je i Svjetski centar Pušipela u Štrigovi koji će uskoro otvoriti vrata, na što je posebno ponosan načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik. Biološka raznolikost, prekrasna priroda, autohtona hrana, vrhunska vina i kapital u ljudima - mladi vinari koji unaprjeđuju obiteljsko nasljeđe i tradiciju u vinarijama, elementi su po kojima je Međimurje postalo prepoznatljivo, a važnu ulogu u tome ima i Turistička zajednica Međimurske županije na čelu s voditeljem Rudijem Grulom koji dobrom strategijom radi na promociji našeg kraja. "U ovoj izazovnoj godini za turizam pokazalo se da naša priča ima smisla što je potvrdio broj dolazaka i noćenja turista posljednjih mjeseci.", zaključio je voditelj TZMŽ Grula.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content