Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 8. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije

Datum objave: 25. rujna 2020.

U Maloj vijećnici Međimurske županije u četvrtak, 24. rujna 2020. godine održana je 8. sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije. Nakon jednoglasnog prihvaćanja zapisnika sa 7. sjednice Savjeta i Dnevnog reda, predsjednik Savjeta Kristijan Srpak izvijestio je članove o radu Savjeta, aktivnostima i aktualnostima od prethodne sjednice. Konstatirao je da su na inicijativu PU međimurske, provedene mjere za smirivanje prometa odnosno izgrađene uzdignute plohe kod križanja s državnom cestom DC 20 na pravcima Ivanovec – Štefanec te Orehovica – Mala Subotica , koja su bila prepoznata kao opasna mjesta.
Izvješće o stanju sigurnosti na cestama Međimurske županije iznio je Siniša Šajnović iz PU međimurske istaknuvši da se u prvih osam mjeseci 2020. godine dogodilo 275 prometnih nesreća, odnosno 20% manje nego u istom razdoblju prošle godine. U sedam prometnih nesreća smrtno je stradalo sedam osoba ili jedna više nego prošle godine. Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama su brzina neprimjerena uvjetima i utjecaj alkohola.
Ostali članovi Savjeta osvrnuli su se na aktivnosti koje su se provodile ispred institucija koje ujedno i predstavljaju. Naznačeno je da su one provedene u manjem obimu poradi epidemije i mjera koje se provode radi sprečavanja širenja zaraze Covidom19.
Tijekom sjednice, članovi Savjeta poseban naglasak stavili su na temu sjeverne obilaznice Grada Čakovca gdje su pozdravili razuman rok izgradnje same obilaznice (I. faze), no i istaknuli problem sigurnosti prometa, osobito na križanju Ulice I.G.Kovačića i same obilaznice. Na spomenutoj dionici ceste uočeni su određeni nedostaci te su članovi koji ujedno i predstavljaju institucije odgovorne za sigurnost pozvani na hitnu reakciju kako bi se isti u što kraćem roku otklonili. 
Provedena je rasprava o aktualnoj problematici, signalizaciji, radovima i ostalim aktivnostima na cestama. Glede radova na cestama, izraženo je zadovoljstvo načinom odvijanja prometa koji se odvija bez zastoja i čekanja unatoč tome što se radovi odvijaju na frekventnijim pravcima. 
Predsjednik Savjeta Kristijan Srpak upozorio je na povećan broj zahtjeva od strane lokalne samouprave koji se odnose na smirivanje prometa putem uzdignutih ploha. Naglasio je da potrebu pojedinačne ocjene i obrazloženja  opravdanosti izvršenja zahtjeva je potrebna i suglasnost Policijske uprave Međimurske.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content