Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije 20. rujna 2020. - U posljednja 24 sata u Međimurskoj županiji  povećanje broja novo pozitivnih  na  koronavirus

Datum objave: 20. rujna 2020.

Riječ je o većem broju osoba koje su izloženost ostvarile na svadbi održanoj prošli vikend u donjomeđimurskom kraju. Svi novopozitivni su blage kliničke slike ili bez simptoma te su na kućnom liječenju. S navedene svadbe najprije su potvrđena tri pozitivna slučaja, nakon čega je žurno provedena epidemiološka obrada uzvanika kojima je promptno određena mjera samoizolacije. Budući je u skladu s Uputama i preporukama HZZJZ za veća okupljanja postojao popis nazočnih osoba i pripadajućih telefonskih brojeva, slučaj je lokaliziran te su danas novopozitivni jučer testirani iz samoizolacije što će zasigurno  pridonijeti sprječavanju daljnjeg širenja virusa.
Do sada je u Međimurju testirano ukupno 5 727 osoba. Od jučer neobrađenih uzetih uzoraka  26 nalaza je pozitivno, a  68 negativno. Danas do 11 sati,  testirano je 36 osoba, 25 nalaza je negativno,  ostali su u obradi. Trenutno je mjera samoizolacije određena za 259 osoba.
Trenutno je  48 aktivnih slučajeva  (10 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 17 osoba sa svadbene svečanosti, 12 osoba koje su kontakti s ranije potvrđenim, 3 osobe koje su se vratile sa ljetovanja, 3 osobe strani državljani koji rade na području MŽ i 3 osobe koje su se zarazile izvan Hrvatske).
Hospitalizirano je 5 osoba, svi su dobrog općeg stanja i 3 osobe bi trebale biti otpuštene sljedeći tjedan.
Zbog mjera predostrožnosti i pojedine škole od ponedjeljka 21.rujna 2020. ponovno uvode obvezu nošenja zaštitnih maski za vrijeme trajanja nastave. Takvu odluku donijela je Ekonomska i trgovačka škola i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec. Budući su na svadbi na kojoj je zabilježen veći broj novopozitivnih bili učenici iz Goričana, mjera samoizolacije određena za nekolicinu nastavnika i dva razreda OŠ Goričan kao i obveza nošenja zaštitnih maski za učenike, nastavnike i djelatnike škole.
Međimurska županija po prvi puta od izbijanja pandemije u veljači ove godine, bilježi povećan broj slučajeva osoba pozitivnih na korona virus. No, i dalje je Međimurje županija s jednim od najmanjih brojeva COVID 19 pozitivnih osoba, jedna od rijetkih županija u kojoj nije došlo do proboja virusa u zdravstveni sustav kao ni sustav domova za starije i u kojoj nije zabilježen smrtni ishod oboljelih od COVID 19 virusa što je prije svega rezultat odgovornog i savjesnog ponašanja stanovnika.
Kada je riječ o stranim radnicima, oni su i dalje odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku testirani te upravo zbog odgovornog ponašanja poslodavaca, nije zabilježen niti jedan slučaj prijenosa virusa.
Stoga, Stožer civilne zaštite Međimurske županije, posebno zbog dolaska hladnijeg vremena i sve dužeg boravka u zatvorenim prostorima apelira na važnost pridržavanja uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te smanjenje nepotrebnih bliskih kontakata i okupljanja, poglavito obiteljskih  na najmanju moguću mjeru i sa što manjim brojem ljudi.
Bez obzira na povećan broj novopozitivnih, epidemiološka slika nije negativna budući je riječ o izoliranom slučaju jedne svadbe te, za sada, Stožer civilne zaštite neće donositi nove restriktivne preporuke, no poziva građane da se striktno pridržavaju svih propisanih mjera i preporuka, prije svega održavanju higijene ruku i držanju propisane fizičke distance jer samo na taj način štitimo svoje i zdravlje svojih najbližih.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content