Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Zaključci 102. sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji održane 16. lipnja 2020. godine vezani uz točku: „ Stanje u gospodarstvu Međimurske županije – posljedice i mjere za suzbijanje krize uvjetovane pandemijom virusa COVID – 19“

Datum objave: 16. rujna 2020.

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji kontinuirano na svojim sjednicama raspravlja o aktualnim temama. Tako je 16.lipnja 2020. godine održalo 102. sjednicu na kojoj su članovi upoznati s Stanjem u gospodarstvu Međimurske županije – posljedicama i mjerama za suzbijanje krize uvjetovane pandemijom virusa COVID 19.
Istaknuto je kako se Hrvatska nalazi u vrlo izazovnim okolnostima u kojima se očekuje pad gospodarstva pad BDP-a, manji promet i pad plaća. Međimurska županija bila je s najboljim rezultatima u borbi protiv pandemije COVID-19 virusa sa svega sedam zaraženih na 100.000 stanovnika iako smo u neposrednom okruženju država i županija s velikim brojem zaraženih. Bilo je vrlo važno zaštititi socijalni i zdravstveni sustav i u tome smo uspjeli. Za to su zaslužne sve institucije koje su uključene u sustav borbe protiv pandemije COVID-19 te svi stanovnici Međimurske županije koji su disciplinirano i dosljedno provodili sve propisane mjere.
Danas, nešto više od dva mjeseca kasnije suočeni smo s značajnim povećanjem oboljelih u Republici Hrvatskoj. U Međimurskoj županiji također se povećao broj oboljelih, ali svi oboljeli su bez ili s vrlo blagom kliničkom slikom. Još uvijek nema razloga za zabrinutost. Najvažnije je u ovom trenutku zaštititi socijalni i zdravstveni sustav i disciplinirano i dosljedno provoditi sve mjere zaštite od COVID – 19.
Međimurska županija je s ciljem ublažavanja posljedica i direktne pomoći građanima i privatnom sektoru donijela niz mjera od jednokratne pomoći građanima koji su ostali bez posla uslijed epidemije uzrokovane COVID-29 potpora poduzetnicima, potpora turističkom sektoru. Nije zaustavljena niti jedna investicija iz razloga kako bi se potaknuo razvoj gospodarstva.
Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji podržava mjere koje je donijela i donosi Vlada Republike Hrvatske, jer su one od početka bile dobre, donesene su na vrijeme i pomogle su poduzetnicima. Pohvaljuju se i mjere koje je donijela Međimurska županija, te gradovi i općine na području Međimurske županije. Najvažnije je sačuvati radna mjesta, iako je pred poslodavcima vrlo teško razdoblje.
Apeliramo na gradove i općine da u okvirima svojih mogućnosti oslobode poslodavce od plaćanja poreza i drugih naknada, Međimursku županiju da dosljedno provodi mjere koje je donijela kako bi se sačuvala radna mjesta i likvidnost.
Kako se ne može procijeniti koliko će situacija sa COVID19 virusom trajati Vlada Republike Hrvatske mora kontinuiranim mjerama omogućiti rad svih gospodarskih subjekata u svim gospodarskim granama bez iznimaka po načelu jednakopravnosti. Prioritetna zadaća države mora biti osiguranje likvidnosti, poticanje investicija te poticanje potrošnje. Istodobno država mora biti maksimalno štedljiva i tražiti izvore financiranja za nastavak trenda investicija koristeći svoj politički položaj za ostvarivanje istog kroz razgovore s međunarodnim institucijama.
Sva tri socijalna partnera jedinstveni su u zaključku da je potrebno učiniti sve kako bi se pomoglo gospodarstvenicima, zaposlenicima i cjelokupnom stanovništvu da se trenutno nepovoljna situacija ne pogorša te da se spasi što više radnih mjesta. U takvim okolnostima veoma je važno da postoji kvalitetan dijalog među socijalnim partnerima i da sve mjere koje se donose budu usmjerena prema očuvanju gospodarstva. Uz sve navedeno vrlo je važno zaštiti zdravstveni i socijalni sustav.
Gospodarsko-socijalno vijeće
u Međimurskoj županiji
Mladen Zemljić, predsjednik
Ivan Senčar i Josip Grivec, dopredsjednici

Djeca iz Međimurja učit će u Newtonovim sobama u Centru LORI, zahvaljujući sporazumu Međimurske županije i Ludbrega
Stotinu darovitih informatičara i IT stručnjaka u Međimurju  okupila Zimska škola informatike
Danas je rođendan Muzeja Međimurja Čakovec, čuvara kulturno-povijesnog blaga našega kraja
Međimurska županija podržava daljnje aktivnosti Centra za pomoć u kući, osnažujući podršku starijim i nemoćnim sugrađanima
Župan Matija Posavec čestitao europskom viceprvaku i najboljem junioru svijeta Svenu Strahiji
Objavljen poziv za turističke manifestacije i dodijeljeni certifikati za postignuća u održivom turizmu
RJEŠENJE o potrebi postupka prethodne ocjene prihvatljivnosti zahvata za ekološku mrežu - Pošumljavanje Donja Dubrava
Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu dara u naravi u obliku poklon bona hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata s područja MŽ
JAVNI NATJEČAJ za sufinanciranje programa i projekata udruga u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024.
Međimurska županija objavila Javni natječaj za su/financiranje programa i projekata udruga koji su od interesa za Međimursku županiju u području zaštite prava potrošača, zdravstvene i socijalne zaštite, brige o djeci i mladima te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva u 2024. godini
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content