Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U povodu 75. obljetnice pobjede nad fašizmom položen kamen temeljac za početak gradnje Spomen parka prijateljstva u Štrigovi

Datum objave: 10. rujna 2020.

U spomen na poginule sovjetske vojnike tijekom oslobađanja Međimurja 1945, a u povodu 75. obljetnice pobjede nad nacifašizmom i iredentizmom, Općina Štrigova u suradnji s Veleposlanstvom Ruske federacije u Republici Hrvatskoj odlučila je izgraditi Spomen obilježje.
Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, Nj. E. Anvar Sarvarovič Azimov, veleposlanik Ruske federacije u Republici Hrvatskoj te Nj. E. Tolezhan Barlybayer veleposlanik Kazahstana danas su, točno u podne, u budućem Parku mira i prijateljstva potpisali svevremensku plaketu i postavili u kamen temeljac za izgradnju Spomen obilježja.
Povijesnom trenutku prisustvovali su i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec te Damir Jašarević iz Udruge Sjećanje.
Točka sukoba njemačkih i sovjetskih vojnika bila je na brdu iznad Štrigove – Mađerkin breg kota 339, gdje je velik broj sovjetskih vojnika izgubio živote unatoč dobroj vojnoj formaciji i opremljenosti. Štrigova je za njemačku vojsku bila posljednja linija obrane na kojoj su pružali žestok otpor sovjetskim vojnicima. Unatoč tome što je bilo vrijeme povlačenja, njemački vojnici grčevito su se borili, no sovjetskih vojnika bilo je više, bili su hrabriji i spremniji te su slomili otpor Nijemaca. Na žalost, izgubljeni su i brojni životi, prema procjenama 626 sovjetskih vojnika vodi se kao poginuli ili nestali.
Nj. E. Anvar Sarvarovič Azimov uzeo je grumen međimurske zemlje koji će ponijeti u Rusiju i položiti na zajedničku mogilu, gdje se polaže zemlja sa svih bojišta na kojima su poginuli ruski vojnici.
Općinsko vijeće Štrigove na svojoj je sjednici donijelo jednoglasnu odluku o izgradnji Spomen parka poginulim sovjetskim vojnicima na području općine Štrigova. „Izuzetno mi je drago da kao načelnik mogu biti dio inicijative koja će na jasan način prikazati dio davne povijesti koja je vezana uz pogibiju sovjetskih vojnika na području naše Općine. Nažalost, do sada nismo na konkretan način obilježavali ovaj dio naše povijesti, no trenutak je da tu nepravdu ispravimo i da predočimo javnosti što se zapravo događalo na području naše Općine pri kraju Drugog svjetskog rata.“, rekao je načelnik Rebernik.
Damir Jašarević predstavnik Udruge Sjećanje rekao je da su temeljem podataka koje prikupljaju kroz istraživanje ovog područja došli do zaključka da je i službeni datum oslobođenja općine Štrigova bio 16.4.1945. godine, 10 dana nakon oslobođenja Međimurja. „Na mjestu gdje će biti podignut park mira i prijateljstva, sastavni dio obilježja će biti Sveti Juraj koji ubija zmaja, koji u ruskoj povijesti predstavlja zaštitnika vojnika te je kao takav znamenito obilježje događaja koji su se ovdje dogodili“, istaknuo je Jašarević.
Da nikad ne smijemo zaboraviti 1945. godinu koja je posebno važna za Međimurje, kao ni mnoge vojnike koji su nažalost izgubili svoje živote daleko od svoje domovine, kazao je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec: „Njihova nesebičnost i hrabrost zavrjeđuje posebno poštovanje. Ovim spomenikom bit će odana počast i zahvalnost svim poginulim i nestalim sovjetskim vojnicima koji su položili svoje živote daleko od svojih domova kojima se nažalost nikad nisu vratili.
Veleposlanik Kazahstana, nj. e. Tolezhan Barlybayer pohvalio je inicijativu Općine Štrigova i veleposlanika Ruske Federacije da se na ovom području izgradi Spomen obilježje u spomen na poginule sovjetske vojnike i na taj način oda počast suprotstavljanju fašističkoj agresiji. „Poginuli sovjetski vojnici kojih je bilo više od 27 milijuna dio su svjetske povijesti jer je njihova krv dio pobjede nad faštistima a time se mijenjao svijet“, poručio je.
Ova zemlja je i naša zemlja, ovdje su svoje živote ostavili mnogi naši sovjetski vojnici. Mi smo braća, puna poštovanja jedni prema drugima i ponosan sam biti ovdje na ovoj zemlji gdje su naši vojnici izgubili svoje živote kako bi pobijedili fašizam i oslobodili Međimurje. Spomen obilježje je znak našeg prijateljstva i zajedničke pobjede.“, zaključio je veleposlanik Ruske federacije Azimov i obećao da će doći na otvorenje spomenika.
 
Tekst plakete:
U povodu 75.obljetnice pobjede nad fašizmom u vrijeme mandata Njegove Ekselencije Anvara Sarvaroviča AZIMOVA, veleposlanika Ruske Federacije u Hrvatskoj i zahvaljujući naporima Stanislava REBERNIKA načelnika Općine Štrigova polaže se ova svevremenska povelja u temelje Spomenika palim ruskim vojnicima za oslobođenje Međimurja.
U Štrigovi, 10. rujna 2020. g

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content