Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predsjednik Vlade: Angažmanom i pristupom koji dajete obrazovanju u Međimurju činite iskorak u kvaliteti obrazovanja Hrvatske

Datum objave: 8. rujna 2020.

Nakon pune 74 godine kako je Osnovna škola Vladimira Nazora Pribislavec djelovala unutar dvorca Feštetić, tristotinjak učenika novu je nastavnu godinu započelo u novoj, jednoj od modernijih školi u Hrvatskoj. Na 3600 m2  učenici su dobili 24 učionice za jednosmjensku nastavu, suvremenu kuhinju, knjižnicu, prostor za produženi boravak, učenje i igru. Novu zgradu škole vrijednu 33 milijuna kuna župan Međimurske županije Matija Posavec predstavio je predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu te ministru prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darku Horvatu.
Gradnja ove škole započela je 2016. godine, nakon dvije godine rješavanja infrastrukturnih i imovinsko pravnih pitanja. Nakon što je tadašnje Ministarstvo obrazovanja 2015. godine odobrilo 6 milijuna kuna za gradnju škole, Vlada RH pod vodstvom Andreja Plenkovića odobrila je dodatnih 19 milijuna kuna, a Međimurska županija osigurala je 5, 5 milijuna kuna. Kako bi se troškovi gradnje u potpunosti pokrili, bilo je potrebno još 2, 5 milijuna kuna za opremanje koje je osigurala Vlada RH te je sagrađena škola prema svim kriterijima modernog obrazovanja.
Preseljenjem u nove prostore škole, ne samo da je konačno ispunjen dugogodišnji san mještana i djelatnika škole u Pribislavcu, već će dvorac Feštetić, povijesno i kulturno dobro Međimurja, biti revitaliziran i stavljen u funkciju turizma i kulture kako bismo i na taj način pridonijeli daljnjem razvoju naše županije.“, kazao je župan Posavec uz kojeg su u obilasku školu nazočili zamjenici župana Sandra Herman i Josip Grivec, saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, načelnica Općine Pribislavec Višnja Ivačić i zamjenica ravnatelja Osnovne škole Vladimira Nazora Pribislavec Darinka Trajkova Vuković.
Ova škola ima sve one bitne elemente koji naš obrazovni dio programa Vlade ima, a to je uključivo st i inkluzivno obrazovanje. Škola je u svakom pogledu prilagođena za djecu, odnosno osobe s invaliditetom, omogućava cjelodnevnu nastavu te predškolski odgoj. To je temelj onoga što želimo napraviti u cijeloj Hrvatskoj.“, poručio je premijer Plenković.
Kvalitetu obrazovanja u Međimurju potvrđuju brojni rezultati, uspjesi, ali i ulaganja i potpore kojima se olakšavaju financijski troškovi koje roditelji moraju izdvojiti. Obrazovne institucije kojima je osnivač Međimurska županija spremno su dočekale početak nove školske godine, a za 15 000 predškolaraca, učenika i studenata osmišljen je jedinstveni sustav mjera i potpora. 
Međimurje je spremno za novu financijsku omotnicu EU sredstava s projektima vrijednim više od 300 milijuna kuna 
Nakon obilaska škole održan je radni sastanak u prostorijama Međimurske županije na kojem je župan Posavec upoznao predsjednika Vlade Plenkovića, ministra Fuchsa i ministra Horvata s više od 70 kapitalnih projekata koji se provode u Međimurju. „U određenim stavkama zatražili smo pomoć Vlade kako bi zajedno napravili iskorak u postavljanju boljih standarda i kvalitetnijeg života u našoj županiji jer je država onoliko uspješna koliko su zadovoljni njeni građani.“, kazao je župan Posavec koji je naglasio da je oko 270 milijuna kuna uloženo u obrazovanje kroz izgradnju, obnovu i adaptaciju dvorana i škola, uspostavljanje centara izvrsnosti i kompetentnosti te kroz brojne projekte i potpore kojima se olakšava i potiče napredak mladih. 
Međimurje je kraj vrijednih ljudi širokog i otvorenog srca koji svoje ideje ulažu u konkretne projekte. Revitalizacijom prostora bivše vojarne u Čakovcu stvara se centar znanja sa znanstveno-istraživačkim centrima koji se temelje na kontinuiranom međusobnom nadopunjavaju obrazovanja i gospodarstva. U tijeku je rekonstrukcija najvećeg spomenika feudalne baštine u Hrvatskoj, Starog grada Zrinskih, dok je na području zdravstva uloženo 160 milijuna kuna u primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu kako bi se stvorili što bolji uvjeti liječenja za Međimurke i Međimurce. Potvrda kvalitetnog zdravstvenog sustava i dobrog rada zdravstvenih radnika je najmanja incidencija korona virusom na 100 000 stanovnika u Republici Hrvatskoj. 
Premijer Plenković kazao je da će i dalje pomagati sve projekte važne za razvoj Međimurske županije, koristeći europska i nacionalna sredstva: „Važno je da razvijamo sjever Hrvatske i Međimursku županiju u kojoj je vidljiva vrlo dinamična aktivnost poduzetnika, ali i potpora svih jedinica lokalne samouprave.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content