Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Spomen centar vidovskih zlatara na novoj lokaciji – stoljetna tradicija Donjeg Vidovca dostojno će se očuvati

Datum objave: 4. rujna 2020.

S ciljem očuvanja nematerijalne baštine Međimurja, Općina Donji Vidovec je 2016. godine kandidirala prvu fazu projekta naziva „Uređenje Spomen centra vidovskih zlatara“ sa željom uređenja interpretacijskog centra u kojem bi se baštinila tradicija ispiranja zlata.
Projekt je od samog početka podržala Međimurska županija, a dobio je potporu Ministarstva turizma i Europske unije kroz natječaj EU INTEREG V A. Radovi na izgradnji Centra započeli su u svibnju 2017. godine, no u velikoj nesreći prošle je godine objekt gotovo u potpunosti uništen zbog čega se krenulo u izgradnju Centra na novoj lokaciji. Radove koji su u punom jeku obišli su župan Međimurske županije Matija Posavec i zamjenik Josip Grivec.
U okviru natječaja europskih fondova i ove su godine od strane Europske unije odobrena sredstva za nastavak sljedeće faze projekta u visini od oko 600 000 kuna, a etapnom realizacijom u ovo vrijedno zdanje uložit će se više od milijun eura. Vodeći brigu o jednakomjernom razvoju Međimurja te očuvanju bogate baštine, Međimurska županija prepoznaje ovaj projekt kao izuzetno važan, među ostalim i za turističku ponudu našeg kraja. Jedan je ovo od najvećih projekata u povijesti Općine na koji je posebno ponosan načelnik Donjeg Vidovca Josip Matulin. U Centru će se nalaziti izložbeni prostor, suvenirnica, stubište s dizalom koje će voditi posjetitelje na gornju etažu do multifunkcionalne dvorane s pratećim prostorijama. Napuštanjem Centra posjetitelju se nudi pješački put do Etno parka s etno zbirkom Donjeg Vidovca. Uređenjem Spomen centra vidovskih zlatara koji se uređuje na prostoru od 7520 m2, donje Međimurje dobit će vrijedan sadržaj kojim će se očuvati stoljetna tradicija Donjeg Vidovca.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content