Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održan stručni skup „Sport i djeca s teškoćama u razvoju“ u okviru projekta Gospodarske škole Čakovec „I ja mogu“

Datum objave: 3. rujna 2020.

U okviru projekta „I ja mogu“ čiji je nositelj Gospodarska škola Čakovec, održan je stručni skup „Sport i djeca s teškoćama u razvoju“ s ciljem stručnog usavršavanja i jačanja kapaciteta nastavnog osoblja i trenera partnera na projektu. Gospodarska škola Čakovec projekt je nazvala „I ja mogu“ jer im je želja bila da se kroz sport omogući bolja integracija što većem broju djece i mladih s invaliditetom te djeci koja su socijalno isključena. Provode ga od 2018. godine u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Čakovec, Čakovečkim plivačkim klubom i Gradom Čakovcem.
Ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko naglasio je da je svrha projekta tijekom tri godine olakšati socijalnu integraciju sudjelovanjem i pristupom sportskim sadržajima za 120 osoba s tjelesnim i intelektualnim oštećenjima. Vrijednost mu je oko 2,3 milijun kuna osiguranih putem Europskog socijalnog fonda, a jedna od aktivnosti projekta je i stručni skup na kojem su stručnjaci održali predavanja o multidisciplinarnom pristupu u radu s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, programu treninga motoričkih aktivnosti, kinezioterapeutskom radu s djecom s većim teškoćama u razvoju i drugim važnim temama.
Suradnja Gospodarske škole i COO Čakovec logična je jer u velikoj mjeri upravo u toj srednjoj strukovnoj školi svoje školovanje nastavljaju polaznici Centra koji su postigli određenu razinu samostalnost. Zadovoljstvo projektnim aktivnostima kod učenika Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec istaknula je ravnateljica Dragica Benčik: „Dugi niz godina uspješno surađujemo s Gospodarskom školom koja ima veliku osjetljivost prema osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju, stoga smo sretni što su nas uključili i u ovaj projekt zahvaljujući kojem naši učenici stječu određene vještine, osobito u vodi. Još veća vrijednost je u tome što brojna djeca iz depriviranih obitelji koja nemaju mogućnost bavljenja sportom zbog financijskih razloga, imaju osiguranu svu potrebnu sportsku opremu.
Projekti poput ovog iznimno su važni i za razvoj lokalne zajednice, kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je pohvalio Gospodarsku školu Čakovec i inicijatora projekta Vladimira Mastena dodavši da je Međimurje zdrava sredina u kojoj se nastoji pružiti jednake mogućnosti za sve. U projekt je uključeno 50-ak nastavnika, trenera i osobnih asistenata te 50-ak volontera koji su nazočili stručnom skupu, a zahvaljujući kojima djeca i mladi imaju priliku plivati, igrati badminton i kuglanje te obavljati fizioterapiju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content