Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izvješće Stožera civilne zaštite Međimurske županije 25.kolovoza 2020 – U Međimurskoj županiji nema novopozitivnih, a dvije su se osobe oporavile od COVID 19 virusa

Datum objave: 25. kolovoza 2020.

Od jučer uzetih  68 uzoraka, nema pozitivnih, 14 nalaza je negativno, a 54 u obradi te je sveukupno s današnjim danom u obradi 129 uzorka.
Danas je uzeto 75 uzoraka,  svi nalazi u obradi, a do sada ukupno 3 129 uzorka.
Trenutno je 29 aktivnih pozitivnih na COVID 19 virus – 2 manje nego jučer. 
Od 29 aktivnih pozitivnih na COVID 19 virus njih 22 se vratilo s ljetovanja,3 su osobe radnici iz drugih zemalja te još 3 osobe koji imaju prebivalište u našoj županiji ali su s boravištem izvan Međimurske županije, 1 osoba koja je kontakt potvrđenog slučaj.
U samoizolaciji se nalazi 238 osoba (oboljeli i njihovi kontakti), odnosno 8 manje nego jučer.
 
Stožer civilne zaštite Međimurske županije raspravljao je o epidemiološkoj situaciji, organizaciji nove nastavne godine i organizaciji manifestacija
Međimurska županija do 24. 7.2020. bila je gotovo dva mjeseca bez pozitivnih na COVID 19 virus te županija s najmanjom incidencijom na 100.000 stanovnika, odnosno najuspješnija županija u borbi protiv korona virusa u Republici Hrvatskoj. Porast broja pozitivnih na COVID 19 virus povezan je kod dvije trećine slučajeva s povratkom s ljetovanja, jedne trećine sa stranim radnicima, odnosno, svi slučajevi su uvezeni i nema lokalne transmisije.
U sljedeća dva tjedna očekuje smanjenje broja novopozitivnih na COVID 19 te izlazak iz samoizolacije pozitivnih na COVID 19 virus.  Riječ o mlađim ljudima, bez ili s vrlo blagom kliničkom slikom koji se oporavljaju kod kuće. Preporuka je i nadalje za sve koji se vraćaju s ljetovanja da barem desetak dana  po povratku ograniče, odnosno na najmanju moguću mjeru svedu bliže kontakte sa starijim osobama.
Stožer poziva i poslodavce da svoje strane radnike, poglavito iz zemalja s većom incidencijom testiraju prije početka rada, odnosno po povratku/ulasku u Republiku Hrvatsku.
Virus, srećom, nije ušao ni u naš zdravstveni sustav niti domove za starije i nemoćne osobe i u ovom trenutku, bez obzira na broj pozitivnih na COVID 19 virus u Međimurju, zdravstveni sustav, budući da nema ozbiljnije oboljelih, odnosno nitko nije hospitaliziran nije opterećen i u cijelosti redovno funkcionira.
U sljedećim tjednima odluke će na prijedlog županijskih, nacionalni stožer donositi na regionalnoj razini,  sukladno epidemiološkoj situaciji u pojedinoj županiji.
Stožer je raspravljao i o režimu na graničnim prijelazima te proceduri testiranja na COVID 19 virus.
Budući se u medijima posljednjih dana pojavljuju razne dezinformacije koje uznemiruju javnost ili se  rasprava na društvenim mrežama, odvija u potpuno krivom smjeru poglavito kada je riječ o načinu i cijeni testiranja, na zahtjev Stožera, ravnateljica  ZZJZ Međimurske županije  dr. Marina Payerl Pal dala je dodatno pojašnjenje:
„Testiranje je bilo i jest za sve osobe upućene od strane liječnika obiteljske medicine ili epidemiologa besplatno, a uz plaćanje, sukladno službenom cjeniku te vrsti pretrage, isključivo u svrhu putovanja ili drugih privatnih razloga.
Na društvenim mrežama pojavila informacija oko različitih cijena testiranja. Navodi da je drugdje cijena testiranja 200,00 kuna, a negdje 700,00 ili 1000,00 kuna, nisu točni, odnosno riječ je o nedovoljnoj informiranosti. Primjerice, neki zavodi nemaju molekularnu dijagnostiku, već je riječ o serološkim testiranjima koja se provode i u Čakovcu po cijeni od 200,00 kuna, ali nisu dovoljna u svrhu prelaska granice što je najčešći razlog privatnog testiranja. Cijenu testiranja NE određuje lokalni Zavod za javno zdravstvo već Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i ona je ista u cijeloj Hrvatskoj. Razlika u iznosima ovisi o vrsti testa, odnosno je li riječ o testu s dvije ili tri sekvence. Cijena za dvije sekvence je 501,00 a za tri sekvence 698,00 kuna. Cijena od 1000,00 kuna je za brzi test koji je gotov u roku od sat vremena. Također, za razliku od većine drugih, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, na zahtjev, izdaje test na engleskom i njemačkom jeziku bez dodatne naknade.“ – kazala je dr. Payerl Pal.
Što se tiče medijskih tvrdnji da je jedna oboljela osoba zaposlenik iz sustava zdravstva, riječ je o netočnim informacijama. Pojavila se sumnja, no testiranjima je utvrđeno kako je nalaz suspektne osobe negativan.  Preventivno su, tijekom nedjelje i ponedjeljka poduzete organizacijske promjene u zdravstvenom sustavu, no od danas, utorka 25.8.2020. vratilo se na uobičajeni način rada.
Stožer civilne zaštite do sada nije zabranio niti jednu manifestaciju te to neće činiti ubuduće, već će kao i do sada davati preporuke.
Stožer civilne zaštite s nadležnim upravnim odjelom razmotrit će i sve jučer donesene mjere HZJZ i Ministarstva obrazovanja i znanosti  vezane za početak nove nastavne godine te ih prilagoditi uvjetima u međimurskim predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, o čemu će javnost pravovremeno biti obaviještena.
S obzirom na situaciju, povratak s ljetovanja, početak nove nastavne godine, Stožer CZ Međimurske županije i nadalje poziva građane na dosljedno pridržavanje svih propisanih mjera HZJZ.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content