Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Priopćenje Stožera Civilne zaštite Međimurske županije 20.kolovoza 2020. - Sva testiranja na COVID 19 virus u ZZJZ Međimurske županije

Datum objave: 20. kolovoza 2020.

 

Do 11:00h 20.08.2020. uzet je  71 uzorak i analiza je u tijeku. Do sada je ukupno uzeto 2784  uzorka. Od jučer testirane 51 osobe, 50  nalaza je negativno i  1 je nalaz pozitivan. U Međimurskoj županiji, s današnjim danom, je 25 aktivnih slučajeva pozitivnih na COVID 19 virusa, njih  19 se vratilo s ljetovanja, 4 osobe su radnici iz drugih zemalja na privremenom radu u Republici Hrvatskoj s prijavljenim prebivalištem u Međimurskoj županiji, a preostale 2 osobe su samo s prebivalištem u Međimurskoj županiji. Svi su s bez ili s vrlo blagom kliničkom slikom i nema hospitaliziranih. U samoizolaciji je 137 osoba i svi su kontakti oboljelih.

Novim uređajem ZZJZ Međimurske županije povećava broj testiranja i smanjuje cijenu postupka!
S obzirom na završetak godišnjih odmora, odnosno povećani povratak s mora gdje je locirano nekoliko žarišta  te povećane potrebe za privatnim testiranjima zbog uvođenja novog režima ulaska u Republiku Austriju, Italiju i druge zemlje u i izvan EU koje traže negativan test na COVID 19 virus, od jučer, 19.8.2020. za dijagnostiku virusa SARS-CoV-2 pored postojećeg koristi se i novi uređaj za RT-PCR dijagnostiku (molekularnu dijagnostiku). Nalazi su gotovi isti dan te kao i do sada besplatan je za osobe koje imaju bilo koju od indikacija za uzimanje brisa na SARS-CoV-2 virus od svog liječnika primarne zdravstvene zaštite ili epidemiologa. Za sve koji nalaz trebaju zbog putovanja u inozemstvo ili drugih privatnih razloga, cijena iznosi 698,00 kuna, odnosno 1000,00 kuna za nalaz u roku od jednog sata. Brisevi će se uzimati u COVID kontejneru od 7.30 sati, kao i dosada, uz prethodnu najavu na telefon 040 386 841, ali sva testiranja će se obavljati u Djelatnosti kliničke mikrobiologije ZZJZ Međimurske županije. Novi uređaj za molekularnu dijagnostiku nabavljen je uz potporu i financijsku pomoć Međimurske županije. Podaci su izneseni na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Međimurske županije. Ravnateljica ZZJZ MŽ dr. Marina Payerl Pal na kraju je naglasila da su osobe kojima je istekla mjera samoizolacije, odnosno nakon oboljenja potpuno zdrave te da nema razloga za njihovu socijalnu izolaciju i stigmatizaciju.
 
Stožer civilne zaštite Međimurske županije prati situaciju i nema novih mjera u najavi!
Stožer civilne zaštite Međimurske županije i sve stručne službe prate situaciju, a svi oboljeli su bez ili s vrlo blagom kliničkom slikom te ćemo i nadalje pravovremeno i točno informirati javnost te nama potrebe za donošenjem novih mjera. Pozivam građane da i dalje svojim odgovornim ponašanjem pridonose kako bismo i dalje imali što bolju epidemiološku situaciju u našoj Županiji“ -  kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec.
 
U Međimurju nema kršenja mjera samoizolacije, a promet putnika i vozila preko graničnih prijelaza odvija se nesmetano i ne očekuju se veće gužve
Ispred PU međimurske, Službe za granicu gđa Silvija Špicar kazala je kako je trenutno na snazi 137 mjera samoizolacije i da tijekom kontrole nije zabilježen niti jedan slučaj kršenja mjera. „Protekla dva vikenda zabilježen je povećan promet na svim graničnim prijelazima u Međimurskoj županiji, ali nije bilo dužih čekanja. Gužve se ne očekuju niti stupanjem na snagu mjera koje su u najavi od strane Republike Slovenije.
 
U Međimurju nema razloga za zabrinutost,nema lokalne transmisije, nema hospitaliziranih, a svi pozitivni su bez ili s vrlo blagom kliničkom slikom!
Bilo je za očekivati povećan broj novooboljelih po povratku s ljetovanja u čitavoj Hrvatskoj pa tako i u našoj Županiji, a time i nove režime ulaska u zemlje u i izvan EU. Kako bismo ubrzali proceduru i povećali broj mogućih testiranja te smanjili troškove za sve koji zbog putovanja i drugih osobnih razloga trebaju test, nabavljen je i novi uređaj kojim će u jednoj smjeni moći biti testirano do 120 osoba. Županija je za tu namjenu izdvojila 500.000,00 kuna. Nema razloga za zabrinutost, budući da i dalje nema lokalne transmisije, Stožer civilne zaštite Međimurske županije i sve stručne službe prate situaciju, a svi oboljeli su bez ili s vrlo blagom kliničkom slikom te ćemo i nadalje pravovremeno i točno informirati javnost.
Pripreme za novu školsku godinu teku uobičajeno i čekaju se daljnje upute Ministarstva obrazovanja.
Pozivam građane da i dalje svojim odgovornim ponašanjem pridonose kako bismo i dalje imali što bolju epidemiološku situaciju u našoj Županiji“ -  zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content