Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Povodom blagdana Velike Gospe svečano u Svetoj Mariji, a tamošnji župnik vlč. Pavao Markač oprostio se sa vjernicima nakon 46 godina svečeništva

Datum objave: 15. kolovoza 2020.

Svečanim misnim slavljima u marijanskim svetištima slavi se blagdan Velike Gospe, dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije. Tog dana osobito je svečano u Belici i Svetoj Mariji koju su, i ove godine, pohodili brojni vjernici. Svečano euharistijsko slavlje održano je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Svetoj Mariji koju je u koncelebraciji predvodio župnik župe Sv. Leonarda u Goričanu Josip Drvoderić.
Sveta misa bila je i prilika da se nakon 46 godina svećeničke službe, župnik vlč. Pavao Markač oprostio od župe kojoj je služio 22 godine, i nakon 46 godina svečeništva odlazi u zasluženu mirovinu.
Župnik vlč. Pavao Markač je 7. srpnja 1974. godine služio mladu misu u Goričanu nakon čega je služio u nekoliko župa u susjednoj Podravini, bio dugogodišnji župnik u Nedelišću i posljednje 22 godine u Svetoj Mariji. Među svećenstvom je poznat kao graditelj crkava (Pušćine), kapelica i pilova te kao održavatelj crkvenih oltara i kipova, uz pomoć vjernika koji su mu vjerovali. Njegov nasljednik bit će vlč. Leonardo Šardi, porijeklom iz Selnice, dosadašnji župni vikar u Sračincu.
 
Na misnom slavlju, vlč. Markač zahvalio je svim vjernicima na podršci i povjerenju u izgradnji čvrste zajednice i promicanju vjere. U ime svih mještana prigodnim govorom i poklonom oprostila se Ana Lipić, dok je zahvale u ime Općine Sveta Marija uputila načelnica Đurđica Slamek.
"Veliko Vam hvala na skromnosti, poniznosti, plemenitosti, na svakom trenutku koji ste utkali u svoju župu, svakoj toploj riječi koju ste nam uputili, vjeri i blagosti koju ste širili diljem Međimurja. Ostavili ste veliki trag ne samo u Svetoj Mariji, već i u životima svih nas koji smo Vas imali čast upoznati.", istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je nazočio svetoj misi zajedno sa zamjenikom Josipom Grivcem te je uručio vlč. Markaču Povelju Međimurske županije u znak priznanja i zahvalnosti za doprinos u razvoju vjerskog života i humanog djelovanja.


.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content