Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nastavlja se povoljno epidemiološko stanje u Međimurju, Stožer održao sastanak o organizaciji domova za starije i nemoćne osobe

Datum objave: 14. kolovoza 2020.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije obavještava javnost kako u proteklih 24 sata nema novooboljelih virusom COVID 19. Nakon što su jučer evidentirane nove oboljele osobe, epidemiološki izvidi su u tijeku, bliski kontakti oboljelih osoba su u samoizolaciji i pod epidemiološkim nadzorom. Do sada je ukupno uzeto 2492, a danas 42  uzorka.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije u petak, 14. kolovoza 2020. godine održao je radni sastanak, na inicijativu saborske zastupnice Andreje Marić, vezano uz režim rada domova za starije i nemoćne osobe s namjerom fleksibiliziranja posjeta i izlazaka korisnika domova.
Predstavnici domova za starije i nemoćne osobe u svakodnevnom su kontaktu s epidemiolozima Zavoda za javno zdravstvo koji, zajedno sa Stožerom civilne zaštite, provode mjere i kontrole sukladno mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.
Dosadašnje odluke i organizacija u domovima jesu specifične i sasvim sigurno stvaraju određena nezadovoljstva manjeg dijela korisnika i zaposlenika ustanova, no osnovna namjera je očuvati fizičko i psihičko zdravlje korisnika te život. Rezultati toga su vidljivi te je Međimurje jedna od rijetkih županija u kojoj virus nije ušao u domove za starije i nemoćne osobe niti je zabilježena umrla osoba.
Načelnik Stožera Josip Grivec, zahvalivši na inicijativi saborskoj zastupnici Andreji Marić, istaknuo je kako je Stožer spreman saslušati svaku inicijativu, raspraviti o njoj i donijeti odluku u interesu svih građana: „Dnevno u Stožer civilne zaštite Međimurske županije dolazi veliki broj upita i smatram da za sada zahvaljujući pridržavanju mjera i preporuka imamo povoljnu epidemiološku situaciju, a naši građani mogu relativno normalno voditi svoju svakodnevicu.“
Posljednjih mjeseci radi se u vrlo izazovnim okolnostima, pod svakodnevnim pritiscima i donošenjima odluka kako bi se zadržalo povoljno epidemiološko stanje, stoga se mole svi građani i za strpljenje i razumijevanje aktualne situacije u kojoj se nalazimo. Međimurska županija je u nabavi uređaja za molekularnu dijagnostiku pomoću kojeg će se moći više testirati i kraće čekati rezultate testova.
Radnom sastanku Stožera nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Štefica Martinez, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Marina Payerl Pal i epidemiologinja Lidija Vrbanec Megla, pročelnik Službe za civilnu zaštitu Ladislav Soke, pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač te pojedini predstavnici privatnih domova.

S obzirom na razvoj epidemiološke situacije i provedenu analizu načina širenja bolesti COVID-19, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o nužnoj mjeri ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata. Navedenom odlukom ograničeno je radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz kategorije "barovi", kao što su noćni klubovi, noćni barovi, disco-barovi, caffe barovi i sl. koji smiju raditi najduže do 24:00 sata, a mjera se počinje primjenjivati od 14. kolovoza 2020. godine i bit će u primjeni 10 dana. Također, povodom sutrašnjeg blagdana Velike Gospe kada će se brojni vjernici uputiti na svete mise u crkve, napominjemo preporuku nošenja maski u zatvorenim prostorima i održavanja distance.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content