Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Stari grad Čakovec poprima svoje novo ruho - replika barokne zgrade pred završetkom

Datum objave: 1. kolovoza 2020.

Rekonstrukcija fortifikacije Starog grada Čakovec je pri kraju, čime će se od propadanja spasiti zaštićeno kulturno dobro od nacionalnog značaja, a Međimurje će dobiti suvremeni Muzej nematerijalne baštine i novi kulturno-turistički sadržaj.
Replika barokne zgrade je pri završetku, a građevinski radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine, nakon čega slijedi opremanje. Izvedeni su i kompleksni radovi statičke sanacije fortifikacije, odrađeni prema stanju koje je zatečeno nakon što su započeli radovi obnove. Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije od iznimne su važnosti za daljnji razvoj kulturnog turizma u Međimurskoj županiji zbog izuzetne povijesne važnosti za Hrvatsku i srednjoeuropski kulturni krug, arhitektonske atraktivnosti i jedinstvenosti objekta kao jednog od posljednjih očuvanih Wasserburgova u ovom dijelu Europe. Izuzetno atraktivne povijesne priče vezane uz lokalitet i njezine vlasnike, bogatstva nematerijalne kulturne baštine Međimurja koja će napokon biti interpretirana na jednom mjestu u budućem muzeju, predstavljajući ovdašnja demografska kretanja i školstvo, specifičnost jezika i govora te glazbe, legende, umijeće obrane i ratovanja zasigurno će biti jedan od najzanimljivijih kulturno-turističkih proizvoda u regiji.
U obnovljenoj fortifikaciji bit će smješten prostor muzeja nematerijalne baštine Riznice Međimurja koji će sadržavati 9 muzejskih jedinica s modernim digitalnim prikazima, a čitav muzejski postav i popratni sadržaji bit će prilagođeni osobama s invaliditetom. U Muzeju će također biti suvenirnica, muzejski kafić s prekrasnim vidikovcem i edukativni sadržaji vezani uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine
Projekt je vrijedan 40 milijuna kuna koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj s čak 85% od ukupnog iznosa, a zahvaljujući kojem će Stari grad Čakovec snažno zasjati u novom ruhu koje će dostojno prezentirati bogatu povijesnu baštinu Međimurja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content