Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nikad više prijavljenih turističkih projekata i proizvoda – Međimurska županija za bespovratne potpore u turizmu izdvojila 400 000 kuna

Datum objave: 22. srpnja 2020.

Međimurska županija iz godine u godinu opravdava titulu najuspješnije kontinentalne turističke destinacije i podiže ljestvicu izvrsnosti na svim područjima. Dokaz tome su prvi rezultati turističke kampanje „Međimurje daje više!“ koju Turistička zajednica Međimurske županije provodi s partnerima. U prvih mjesec dana kampanje podijeljeno je više od 15 000 kupona za ugostiteljsko-turističke usluge, a od 1. do 15. srpnja ostvareno je 2% više dolazaka nego u istom razdoblju 2019. godine.
S ciljem proširenja postojeće turističke ponude, stvaranja novih turističkih proizvoda, aktiviranja neiskorištenih turističkih potencijala, ali i promoviranja Međimurja kao poželjne turističke destinacije, Međimurska županija je 2011. godine pokrenula program turističkih potpora u turizmu kroz koji je dodijeljeno više od 2 milijuna kuna bespovratnih potpora, a kao rezultat na tržištu imamo novih 84 turističkih projekata i proizvoda.
U 2020. godini na Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora pristigle su rekordne 33 prijave, a za sufinanciranje je odabrano 22 projekata što je najveći broj na godišnjoj razini, kako je istaknuo voditelj Odsjeka za turizam Međimurske županije Marko Puškadija.
Ugovore s korisnicima potpora čiji su projekti po navedenom Javnom pozivu ocijenjeni najboljima potpisao je župan Međimurske županije Matija Posavec. „Međimurska županija kontinuirano podržava razvoj turizma i to nam se vraća na najljepši mogući način, rezultatima i brojkama. U ovoj neplaniranoj situaciji turistički pokazatelji su iznimno pozitivni što za kontinentalni turizam ima još veći značaj. Ukupna vrijednost dodijeljenih potpora ove godine je 400.000,00 kuna, a s obzirom na to da se projekt provodi već devetu godinu zaredom, Međimurska županija je do sada turističke projekte naših poduzetnika sufinancirala s gotovo 2 i pol milijuna kuna te vjerujemo da su i ove potpore mali dio mozaika naše uspješne turističke priče.“
Zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, ujedno i predsjednica Povjerenstva koje je ocjenjivalo pristigle prijave, podsjetila je da korisnici bespovratnih potpora po ovom Programu mogu biti subjekti (fizičke i pravne osobe) s područja Međimurske županije koji su registrirani za obavljanje određene turističke djelatnosti ili tek stvaraju uvjete za bavljenje turističkom djelatnošću, a turistički projekt za koji traže potporu ostvaruju na području ove županije. Prijavljene programe ocjenjivalo se po strogo određenim kriterijima, originalnosti, kvaliteti, doprinosu razvoju turističke ponude te dosadašnjim rezultatima u turističkoj djelatnosti. Najveći iznos potpore je 40 000 kuna, a najmanji  10 000 kuna. 
"Potpore su prvenstveno namijenjene dodatnim uslugama, podizanju kvalitete ponude u turizmu, među kojima se najviše izdvajaju kuće za odmor. Ulažemo u razvoj cikloturizma, nove kušaonice, nove smještajne kapacitete, a prvi puta imamo nekoliko kreativnih potpora namijenjenih promociji međimurskog turizma.", dodala je zamjenica Herman istaknuvši da je pokazatelj važnosti ovih potpora to što su se mnogi dosadašnji korisnici ponovno prijavili za sredstva kako bi i dalje unapređivali i obogaćivali ponudu.
Dobivena sredstva bit će iskorištena za jačanje enogastronomske ponude, razvoj hotelske ponude i smještajne ponude obiteljskih domaćinstava te OPG-ova, povećanje tržišne prepoznatljivosti i tržišnog udjela kapaciteta sportskog turizma, uspostavljanje sustava izletišta i vidikovaca Međimurja uključujući i lokacije za sportove, rekreaciju na vodi te ribičke točke, kao i za uspostavljanje sustava infocentara i interpretacije Međimurja. 
Dokaz isplativosti podrške koju Županija pruža za razvoj turizma su pozitivni turistički pokazatelji koje Međimurje ima u ovom trenutku - od 15.06. do 15.07.2020 ostvareno je 5.186 dolazaka i 12.887 noćenja, 12 % više dolazaka, 2% više dolazaka nego u istom razdoblju 2019. godine te izvrstan booking smještajnih kapaciteta za sljedećih nekoliko mjeseci što znači da su gosti prepoznali da Međimurje doista daje više.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content